Хотелиер: Този сезон работихме с 99% български туристи

Други

С близо 75% са намалели чуждите туристи тази година, заради COVID-19. Браншът отчита 800 млн. евро по-малко приходи, които не могат да бъдат компенсирани дори българите да останат да почиват в страната.

До миналата година туризмът е генерирал 12% от брутния вътрешен продукт на страната. Заради сериозния спад на туристи тази година това е невъзможно. Спасение от бранша виждат с помощ от държавата и нови антикризисни мерки. Според туроператори туристите трябва да плащат част от таксите за провалените си ваканции.

С 90% по-малко чуждестранни туристи, спрямо миналата година са посрещнали в хотела на Мария Жекова.
„Този сезон работихме с 99% български туристи, на които трябва да благодарим, защото ни спасиха”, казва тя.

„През настоящата година има около 550 000 българи, които пътуваха активно в България, за сметка на излизанията в чужбина. Въпреки това не могат да компенсират загубите”, обясни Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма.

С 60% са намалели туристите от чужбина, които си наемат апартаменти и къщи за лятна ваканция.
„Много от тези апартаменти вече не се отдават краткосрочно. Съответно – има доста по-малко конкуренция на пазара. Спадът е от над 40%”, заяви пред NOVA мениджърът на фирма за краткосрочно отдаване на жилища под наем Борис Павлов.

Почти без работа са останали фирмите, които отдават коли под наем. Иво Виячки е намалил автопарка с 30%.
„Спадът е около 50%. Около 15 – 20 заявки, в рамките на август, са отпаднали”, разкри той.

Сред малкото чужденци, които не се страхуват да дойдат на море в България тази година, е Мери Дженсън. „Имаме апартамент. Харесва ни да идваме на Черно море. Много е красиво. Обичаме климата и времето е невероятно”, каза тя.

От Института за анализи и оценки в туризма очакват възстановяването от икономическата криза да отнеме поне две години. За да се намалят загубите туроператори подкрепят идеята на колегите си от страните от Европейския съюз туристи да плащат част от таксите при отмяна на почивка.

За да влезе за обсъждане в европейските институции документът трябва да бъде подписан от 6000 души. До момента са събрани малко над 3000 подписа.

/dariknews.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password