В ПИТЕЙНА ВОДА: Откриха смъртоносен микроб, който разяжда мозъка

Други

Той се среща по целия свят
Жителите на Лейк Джаксън, Тексас, са предупредени да не използват чешмяна вода, след като в общественото водоснабдяване на града е открит смъртоносен микроб, разяждащ мозъка, съобщи Би Би Си.

Тестовете потвърдиха наличието на Naegleria fowleri в системата. Амебата може да причини инфекция на мозъка, която обикновено е фатална. Такива инфекции са редки в САЩ – има съобщения за едва 34 между 2009 и 2018 г.

Служители в Лейк Джаксън заявиха, че дезинфекцират системата за водоснабдяването, но не знаят колко време ще отнеме това.

Първоначално на хората в осем тексаски общини беше казано в петък вечерта да не използват водоснабдяването си по какъвто и да е повод, освен за тоалетните. Предупреждението бе отменено в събота за всички, освен за Лейк Джаксън, град с повече от 27 000 жители.

По-късно властите в Лейк Джаксън казаха, че хората могат да започнат да използват водата, но трябва да я преваряват, преди да я пият. На жителите е било казано да предприемат и други мерки, включително да не позволяват на водата да влиза в носовете им при взимане на душ.

Има предупреждение за „особената уязвимост“ на децата, възрастните хора и хората с отслабена имунна система.

Длъжностни лица заявиха, че промиват водната система и след това ще проведат тестове, за да се уверят, че водата е безопасна за използване.

Разследването на водоснабдяването на града е започнало, след като шестгодишно момче се е заразило с с микроба и е починало по-рано този месец, каза пред репортери Модесто Мундо от властите на Лейк Джаксън.

Naegleria fowleri се среща естествено в сладководни води и се среща по целия свят. Обикновено заразява хората, когато замърсената вода попадне в тялото през носа и след това пътува до мозъка.

Заразилите се с Naegleria fowleri имат редица симптоми, включително температура, гадене и повръщане, както и скованост на врата и главоболие. Повечето умират в рамките на една седмица.

/nova.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password