Вижте как ще се определят точките за прием в детска градина

Други

Родители, които живеят в София поне 3 години, да могат да получават допълнителни точки за прием в детските градини. В същото време да отпадне предимството при класиране на деца, които са посещавали ясли.

Това е записано в новата Наредба за прием в детските заведения в столицата, която е качена за обществено обсъждане на страницата на Столичния общински съвет. Писмените становища на заинтересованите страни по нея могат да се правят до 17 октомври.

Адресът на детето ще е сред най-важните критерии при кандидатстване за прием в детска градина или подготвителна в София. Това ще важи за по-големите деца – над 4-годишна възраст, а за по-малките водещ ще е адресът на един от родителите при кандидатстване в ясла или в първа градинска група.

Всъщност децата, чиито родители са с постоянен адрес в столицата повече от 3 години, ще получават 4 точки. Ако родителите са столичани от 1 до 3 години, детето им ще получава 3 точки, и съответно 2 точки, ако столичен адрес е наличен от по-малко от година.

Ако семейството има само настоящ адрес в София, точките намалят с по една – 3 точки за адрес от над 3 години, 2 точки – между 1 и 3 години, 1 точка – при по-малко от година уседналост.

Ще се дават допълнително 2 точки, ако един от родителите живеят в административния район на детската градина.

Предлага се да отпадне точката, която сега дава предимство, ако децата са посещавали ясла. Този критерий е препъникамък за много родители, тъй като за хиляди деца няма място в общинска ясла.

2 точки ще бъдат давани, ако един от родителите работи или е в отпуск за отглеждане на дете. Толкова ще се дават и на майка или баща редовен студент. Не може обаче и двете условия да влизат в сила – хем да си редовен студент, хем да работиш или да си в отпуск за отглеждане на дете. По 1 точка ще се дава за близнаци, за деца, родени с разлика до 2 г., или за брат или сестра, които посещават същата ясла, градина или училище.

По социални критерии пълните сирачета ще получават 7 т., тези с един починал родител – 6, дете на родител с над 70% трайно намалена работоспособност – 4 т. По 4 т. ще получава дете с един неизвестен родител или такъв с отнети родителски права, по 3 т. – за настанено в приемно семейство или при роднини, осиновено или такова в риск. За многодетните семейства бонусът ще е 2 т.

7 точки ще получават децата със специални образователни потребности. Такива ще могат да се приемат до 3 в група. Предимство от 3 т. имат деца с хронични заболявания, които също могат да са до 3 в група.

Бонус ще се дава за посоченото като първо, второ и трето желание детско заведение – съответно по 3, 2 и 1 т.

Поради постъпили много заявления за прием на деца в риск, жертви на насилие или такива, чийто родител изтърпява наказание лишаване от свобода, са разработени специални правила за подобни случаи. Такива ще се приемат над определения лимит в групите – до 2 деца в група.

Освен различните случаи, които са описани в правилата, по този ред ще се приемат и деца на работещи в общинските ясли, градини и училища. Тук изискването е за поне 6 месеца стаж.

Предложението е новите правила да влязат в сила от 1 март, 2021 година. До 17 октомври се приемат становища по проекта за нова наредба. След това тя ще влезе за обсъждане в СОС.

/pariteni.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password