Теменужка Петкова посочи откъде дойде проблемът с фактурите на “Топлофикация”

Политика

За месец септември цената на природния газ скочи с най-висок процент и направихме проверка, за да видим дали правилно е приложена формулата от споразумението с “Булгаргаз” и всъщност се оказа, че всичко е изпълнено както трябва. Това заяви в предаването “Лице в лице” в ефира на bTV министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

,,Ефектът за българското общество е ясен – ако не бяхме предоговорили формулата, по която се образува цената, за месец септември тя щеше да бъде 32 лева, а благодарение на това предоговоряне с “Булгаргаз” цената е 22 лева. От всичко това ние сме спестили 324 млн. лева на българските домакинства, така че българските граждани трябва да знаят, че предоговарянето на формулата е един безспорен успех”, обясни министър Петкова.

В момента Министерството на енергетиката и КЕВР извършват проверка в “Топлофикация-София” на база на Закона за енергетиката, отнасящ се за надплатените суми до март 2020 г. До края на октомври КЕВР трябва да излезе с доклад, който да предостави пред Народното събрание. Разбира се, освен в “Топлофикация”, проверки се извършват и в дружествата за топлинно счетоводство. Но искам нещо друго да кажа и това е, че според мен проблемът с фактурите на “Топлофикация” е по-скоро комуникационен, т.е. в тях няма фактически грешки в определянето на цените, но нека все пак да изчакаме и доклада от проверката, коментира Теменужка Петкова.

Относно АЕЦ “Белене” енергийният министър увери, че проектът не е стопиран.

Правителството продължава да работи в тази насока. Инвеститорският интерес е налице, той е заявен и продължава да съществува, но кризата с коронавируса забави процедурата, свързана с избирането на стратегически инвеститор. Но категорично няма отлагане на проекта с пет години, посочи тя.

,,Жаклен Коен сам изяви желание да напусне Българския енергиен холдинг. Надявам се скоро да се реши този въпрос с неговия заместник”, уточни министър Петкова и допълни, че Коен напуска по лични причини.

Нашите въглищни централи ще работят до 2030 г. с хоризонт до 2055 г., защото става дума за основна базова мощност в енергийната ни система, завърши Теменужка Петкова.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password