Представиха съкровището от стъклени съдове, открито край нос Чироза

Култура

Уникални стъклени съдове от 17 век са открити при подводни проучвания край нос Чироза в залива на Ченгене скеле. Това е нов археологически обект, където учените работиха за първи път през това лято на сушата и под водата.
Открити са повече от 400 цели или фрагментирани съдове. Находките са от потънал кораб, който най – вероятно е пътувал от Италия, разказа зам. -директорът на Националния исторически музей, ръководител на проучванията проф. Иван Христов:

„Голямо количество на съдовете подсказва фабрично масово производство, но това са луксозни стоки предназначени за морска търговия. Дори в турските музеи няма подобни експонати! Най – вероятно това е луксозна стока произведена в Италия.

Подобни стъклени съдове няма и в български музей, с едно малко изключение – няколко такива има в Националния исторически музей, където покойният професор Божидар Димитров е оставил бележка, че са му дадени от рапанджии от Черноморец. Навярно те са скрили истината за мястото, защото са същите като в находището в залива Ченгене скеле, разказа директорът на Центъра по подводна археология Найден Прахов:

„Предстои точно да датираме съдовете и да разберем къде са били изработени. Предполагаме, че са от 17 век. На художествени произведения от това време има изобразени такива съдове, много са характерни много са изящни и предполагам, че скоро ще ги определим с точност за време и място на изработка!“

Проучванията в залива на Ченгене скеле през тази година са финансирани от Община Бургас, която е предоставила 20 хиляди лева. Кметът Димитър Николов посочи, че плановете са разкопките там да продължат, защото откритите артефакти ще се използват за развитието на района като интересен културно – исторически туристически център. Той се обърна и с призив към водолази и рапанджии, които откриват артефакти в морето:

„Имаме информация, че до момента са намирани различни части от тази стъклена сбирка от Южното Черноморие. Наши съграждани – рибари, водолази, ако имат вкъщи – да не ги оставят скрити, а да се съберат в експозиция. Община Бургас е готова да се включи с откупуване на намерени вече предмети, защото е важно не само за науката, но и за града, където вече се намират интересни артефакти.“

Археолозите предвиждат и издаване на научен труд, в който да бъдат описани проучванията в района с цел изясняване на неговото минало и история.

/bnr.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password