След намеса на АОБР и Кирил Домусчиев “Топлофикация София” спря спорен договор

Други

На 1 октомври общинското дружество “Топлофикация София” трябваше да започне да продава електроенергия на анонимен (заради борсовите правила) търговец на ток по цени, които са със 17% под пазарните в момента. Договорът, сключен още на 16 юли, обаче е бил прекратен и въобще не е влязъл в сила, но не толкова заради цената, колкото заради обществения натиск срещу него, съобщи “Капитал”.

Това действие идва след намесата на Асоциацията на организациите на българските работодатели /АОБР/, председателствана в момента от КРИБ, чийто председател е Кирил Домусчиев.

През юли от АОБР сигнализираха за продажбата на електроенергия на занижени цени от „Топлофикация София“.

От Асоциацията внесоха и сигнал до главния прокурор.

В становището си през юли АОБР посочи, че Столичната община е ощетена като собственик на дружеството – собственик, трайно проявяващ невежество и незаинтересованост какво става в „Топлофикация София“.

От АОБР попитаха в сигнала си защо сделката е извършена за секунди, и то по начин, по който нито продавач, нито купувач ще станат публично известни. И напомниха, че става дума за сделка от 110 450 МВч, или по пазарни цени сделка от над 10 млн. лв. “Пак за яснота на обществото, нормалната практика на БНЕБ е търговете за покупко/продажба да са видими поне 16 часа предварително, за да може всички участници да се подготвят за търга и да се сключи най-добрата сделка за всички страни. За разлика от нормалните търгове, вместо за поне 16 часа, Топлофикация София не даде и 5 секунди на участниците. За 4 секунди, Топлофикация София загуби 2.2 млн лв от една корупционна сделка!”, изразиха възмущението си от АОРБ.

Сега “Топлофикация София” ще продава тази енергия на сегмента “Ден напред”, където в момента цените са по-високи – между 85 и 105 лв./мВтч. Но тъй като оперативно това изисква повече усилия, а и има голям пазарен риск цените да се понижат при евентуални нови ограничения заради коронавирус, е планирано провеждането на нов търг за дългосрочен договор. Това обаче ще стане след анализ на пазарната ситуация.

Каква е историята

На 16 юли на енергийната борса беше сключена анонимна сделка за доставката на електроенергия през последното тримесечие на тази година. Тя беше осъществена на рядко използвания сегмент Continuous trading (или Непрекъсната търговия), при който не се подава предварителна информация, а продавачите и купувачите остават скрити. Последната голяма сделка на този боров сегмент беше през 2017 г. и пак предизвика съмнения за манипулации. Тогава АЕЦ “Козлодуй” предложи електроенергия за около 100 млн. лв. на цена с 10% под средната за пазара.

В сегашния случай бяха изтъргувани 50 мВт базова мощност на цена 78.10 лв./мВтч, или общо 8.62 млн. лв. за времето от 1 октомври до 31 декември, като изпълнителният директор на “Топлофикация – София” Александър Александров потвърди, че продавач е именно общинското дружество.

Проблемът, освен анонимността, в случая беше и цената. Към момента на сделката тя беше с 25% по-висока от пазарната, но фючърсите още тогава показваха, че през последното тримесечие на 2020 г. се очакват нива от и над 90 лв./мВтч. По този повод в писмо до комисиите за енергийно и водно регулиране и за защита от конкуренцията от Асоциация “Свободен енергиен пазар” обявиха, че сделката манипулира пазара на едро с електроенергия заради значително по-ниската цена от очакваната за края на годината и на практика е направен подарък на някого от около 2 млн. лева.
Какво показват сметките

Данните на Българската независима енергийна борса сочат, че средната цена за септември е била около 92 лв./мВтч, а фючърсите за четвъртото тримесечие от септември бяха на нива над 93 лв./мВтч. Освен това на 25 септември на сегмента за дългосрочни договори бяха изтъргувани 90 мегавата мощност за четвъртото тримесечие на цена от 92 лв./мВтч. За първите 3 дни на октомври регистрираните сделки са средно за малко над 90 лв./мВтч.

Всичко това ясно показва, че борсовата цена на електроенергията се движи около и над 90 лв./мВтч, като очакванията на пазара са за леко повишение към края на годината. За сравнение подписаният на 16 юли договор от “Топлофикация София” беше при цена 78.1 лв./мВтч. Предвид количеството електроенергия по него – 110 400 мегаватчаса, разликата е съществена. Измерена в пари е над 1.32 млн. лева.

Дали сега столичното парно ще успее да реализира този допълнителен доход зависи изцяло от пазара.

За разлика от другите платформи на Българската независима енергийна борса на екран, при Непрекъсната търговия всички сделки се сключват чрез алгоритъм Auto-Matching, при който продавач или купувач залагат своята оферта и чакат насрещен отговор. При съвпадение сделката се сключва автоматично, без да е ясно кои са участниците в нея, дори за самите тях. Тук няма нищо незаконно, но заради липсата на публичност има съмнения за предварително съгласуване. Така например даден купувач може да обяви, че иска определено количество електроенергия на дадена (често пъти по-ниска) цена и да се намери продавач, който да му я даде. Това е възможно и при платформата с двустранни договори, както стана миналата година например, но тогава инициаторът на търга е видим за обществеността.

/dariknews.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password