Първо заседание на Комисията за Конституцията, ще се търси мнението на експерти

Политика

Парламентарната комисия, която ще обсъжда проекта за Конституция, заседава за първи път.

Днес бяха приети вътрешните правила за работата на Комисията.

Предлага се към комисията да има експертен съвет, а членовете в него да се предлагат от парламентарните групи и депутатите, както и от неправителствени организации и университети, в които се изучава право.

Председателката на комисията Десислава Атанасова призова партиите, които не участват в комисията (бел. ред. БСП и ДПС), да направят предложения за членове в състава на експертния съвет.

“Това не е Конституцията и проекта на ГЕРБ, това е Конституцията на Република България. Колкото по-сериозно академично присъствие има, толкова по-ценен ще бъде дебатът”, коментира пред журналисти Десислава Атанасова и апелира в дискусията да участват всички признати авторитети.

“Всеки, който държи на титлата си, не би се съобразил с партийна повеля”, каза още депутатката от ГЕРБ във връзка с призива на соцлидерката Корнелия Нинова съсловните организации да бойкотират Комисията.

Атанасова посочи, че последният срок да бъде разглеждан проекта за Конституция на ГЕРБ е 2 февруари, а крайният срок за работата на комисията е 2 декември. Дотогава тази комисия трябва да има доклад, който да представи на Народното събрание, уточни тя.

Десислава Атанасова отново припомни, че Венецианската комисия ще се произнесе по въпроса за Конституцията в средата на ноември.

“Становището на Венецианската комисия не е задължително за България. Мен ме зарадва фактът, че при дебата за резолюцията за България се говореше и за промени в Конституцията. Тоест този процес се наблюдава и в Брюксел. Важно е ние да създадем такива норми, които да отговорят на обществените очаквания тук, на българските граждани, а не толкова на външните за България институции”, каза още тя.

Атанасова изрази и подкрепа за намаляването на броя на депутатите, като уточни, че е важно качеството на хората, защото има много примери за народни представители, които обаче не ходят на работа.

/dariknews.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password