Екатерина Захариева на ГЛОБСЕК: Държавите трябва да се учат и от грешките на другите

Политика

“Спомням си много добре 6 месеца преди нашето Председателство на Съвета на ЕС как правихме проучвателни срещи дали наш приоритет да е интеграцията на Западните Балкани. Бяхме посъветвани да не го правим и че няма да срещнем подкрепа и разбиране. Но кой, ако не ние – съседите от региона, да го направи?

Днес, 2 години и половина по-късно, виждаме, че процесът се движи с пълна сила. И сега на всеки 2 години ще има Балканска среща след Декларацията от Загреб.”

С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към аудиторията на международната конференция ГЛОБСЕК, която събра в Братислава държавници, политически анализатори и журналисти, за да обсъдят горещи въпроси от международния дневен ред.

Захариева участва в панела за Западните Балкани и съседните на ЕС страни във времената на Ковид. В дискусията, която водеше журналистката от “Файненшъл Таймс” Валери Хопкинс, участваха още президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, вицепремиерът по европейските въпроси на Украйна – Олга Стефанишина, външният министър на Хърватия – Гордан Гърлич Радман, специалният пратеник на ЕС за диалога Белград-Прищина Мирослав Лайчак, както и зам. ген. директор по политиката на съседство и преговорите за разширяване в ЕК – Катарина Матернова.

На въпрос какъв съвет би дава на страните-кандидатки от опита си, Захариева сподели:

“Би било държавите да се наблюдават една друга и да се учат от грешките си. Едно е сигурно – ако искаш да се интегрираш в ЕС, трябва да тръгнеш по пътя на реформите – на върховенство на закона, на справедливост и институционални реформи.”

По повод Република Северна Македония Захариева припомни, че България първа е признала независимата държава и че винаги я е подкрепяли по пътя към ЕС, както и че утре в София ще обсъди с новия външен министър на страна Буяр Османи отворените въпроси.

В рамките на форума Захариева проведе кратки срещи със своите колеги от Казахстан и Словакия, както и със специалния представител на ЕС за диалога Белград-Прищина Мирослав Лайчак.

Домакинът – външният министър на Словакия, Иван Корчок, благодари за българското участие на конференцията въпреки епидемиологичната обстановка. Двамата първи дипломати констатираха, че двустранните ни отношения, които тази година навършват точно един век, са отлични.

Министрите изразиха очакване и за увеличение на посещенията на гражданите на двете страни в близко бъдеще. От 18 септември 2020 г. за гражданите, пътуващи от България до Словакия отпадна изискването за представянето на удостоверение за негативен PCR тест и за налагане на карантина.

С Мухтар Тлеуберди, външен министър на Казахстан, Захариева обсъди борбата с коронавируса и мерките, които предприемат правителствата на двете страни за ограничаване разпространението на болестта. През юли т.г. ЕС започна Програма за солидарен отговор на COVID-кризата в Централна Азия на стойност 3 млн. евро, с основен фокус върху Казахстан. Министрите се споразумяха въпреки втората вълна от Ковид да бъде организиран бизнесфорум по видеовръзка, тъй като съществуват много възможности за сътрудничество между България и Казахстан, който е традиционен партньор на страната ни.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password