Захариева ще участва в заседание на Съвета „Външни работи” в Люксембург

Политика

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава днес за Люксембург, където ще участва в заседанието на Съвета „Външни работи”.

Министрите на външните работи от Европейския съюз ще обсъдят ситуацията в Нагорни Карабах предвид последните развития. Централно място в дискусиите ще заеме също актуалната обстановка в Беларус, след като няколко европейски страни, включително и България, извикаха посланиците си за консултации в знак на пълна солидарност и подкрепа за партньорите в ЕС Полша и Литва, срещу които бяха предприети действия за възпрепятстване на тяхната дипломатическа дейност в Беларус.

Ще бъде обсъден и възможен общ отговор спрямо опита за убийство чрез отравяне на руския опозиционер Алексей Навални.

Очаква се върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел да представи информация относно резултатите от 22-та Среща на върха ЕС-Украйна. В рамките на Съвета „Външни работи” специалния представител на ЕС за диалога Белград – Прищина Мирослав Лайчак ще представи пред външните министри информация за неговото развитие.

В дневния ред на СВнР е също стратегическото значение на отношенията на ЕС с Латинска Америка и Карибите.

На неформална работна закуска първите дипломати на ЕС ще разговарят с министъра на външните работа на Кралство Саудитска Арабия – Файсал бин Фархан ал-Сауд за развитие на отношенията между ЕС и страната му.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password