Адвокат на царя: Решението на ВКС за “Царска Бистрица” е важно за цялото общество

Други

Сагата с имотите на наследниците на цар Борис III започва още през 1946 година и продължава до наши дни. Днес ВКС се произнесе, че дворецът “Царска Бистрица” принадлежи на Симеон Сакскобургготски и сестра му, с което се надявам, че се слага началото на края на тази сага.

Това каза в предаването “Лице в лице” по БТВ Валя Гигова, адвокат на Симеон Сакскобургготски, по повод окончателното решение на Върховния касационен съд, че дворецът “Царска Бистрица” е негова собственост.

“Конституционият съд обяви през 1998 г. за противоконституционен Закона за обявяване държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници и прие, че закони като него трябва да се считат за невалидни от приемането на новата Конституция през 1991 г. Днешното решение на ВКС е важно за цялата правна общност и за цялото българско общество, защото показа, че върховенството на закона се спазва и Конституцията е най-висшият закон. Симеон според мен все още не зане за присъдата. Аз не съм се чула с него, телефонът му е изключен. Надявам се и решението за двореца “Врана” да бъде същото. Но не искам да коментирам предварително. Аз винаги съм била убедена, че искът на държавата е необоснован. С решението на ВКС се дава една вяра и надежда на българските граждани да не се отказват и винаги да търсят правата си. Да водиш процес с държавата не е лесно в никакъв случай, но не е и невъзможно. Хората винаги трябва да търсят правата си и адвокатите им трябва да ги насърчават”, обяви адвокат Гигова.

Тя коментира и горещата политическа тема за нова Конституция. “Трудно е да се каже кога е време и кога не е време за нова Конституция. Според мен в момента със сигурност не трябва да се прави нова Конституция. За да стане това, трябва да има радикални промени в обществото. За пример мога да дам, че социалистическа България не е можела да функционира според Търновската Конституция и е изработена нова. Не трябва да се спекулира с темата за нова Конституция. За мен намаляването на бройката на депутатите няма да реши политическите проблеми”, категорична бе Валя Гигова.

/novini.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password