Деница Сачева: Няма да пипаме Сребърния фонд

Политика

Все още не сме обсъдили окончателния вариант, по който ще станат индексациите на пенсиите, но сме ги разчели и те са предвидени като пари в държавния бюджет, увери министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, предаде репортер на БГНЕС.

Тя подчерта, че бюджетът на страната догодина ще бъде с определен дефицит, което очаквано, предвиди COVID-кризата. „Поведението ни до този момент е показало, че ние правим благоразумна политика, а не безотговорно да харчим пари“, коментира министърът по време на откриването на нов център за социални услуги в Елин Пелин.

Министър Сачева е категорична, че т.нар. Сребърен фонд е стабилен, средствата в него за над 3,8 млрд. лева и той няма да бъде пипан.

Във връзка с доклада на НОИ, в който някои видяха притеснителни данни за пенсиите, Сачева посочи: „Данните в момента са доста добри, бих казала. Все по-малка е зависимостта на бюджета на Държавното обществено осигуряване от държавния бюджет (ДОО). За тази година, например, в бюджета 65% са от осигурителни вноски. Към този момент, третото тримесечие, 31% са средствата, преведени от държавния бюджет. Предполагам, че до края на годината ще успеем да изпълним това, което заложихме като план, а именно 33% да бъдат парите, които ще се превеждат от държавния бюджет към ДОО. Тази тенденция би трябвало да се обърне постепенно. Очакваме тази реформа да продължи до 2037 г.“.

На въпрос на БГНЕС за оплакването от страна на някои сфери на бизнеса, че мерките на правителството не са достатъчни във време на криза, социалният министър посочи: „По отношение на мярката 60 на 40, за която отговаря нашето министерство, мнението на бизнеса е по-скоро позитивно или неутрално. За 80 на 20, която е за туризма и транспорта, също смятам, че постигаме добри резултати. Вероятно има по-големи очаквания за средства, които да идват по линия на ликвидност. Там сигурно може да има още какво да се желае, но колегите от Министерство на икономиката доста действие бяха предприели. Доколкото си спомням почти 400 млн. вече са в българския бизнес по линия на програмите. Горе-долу толкова са и парите, които влязоха през социалната система“.

/БГНЕС/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password