Доц. д-р Стойчо Стойчев: Нинова връща модела на БКП в ръководенето на БСП

Горещо

Какво се случва в най-голямата опозиционна партия – БСП, която има претенции да управлява и дори тези дни излъчи свой кабинет в сянка? Коя е Теодора Овчарова, за която са събрани повече гласове на 50-тия юбилеен конгрес на социалистите, отколкото за емблематичната социалистка Велислава Дърева, една от най-ярките фигури в редиците на партията? Защо лидерят на ПЕС Сергей Станишев бе игнориран от ръководството на червените?
По тези и др.соцтеми си говорим с политолога доц. д-р Стойчо Стойчев. Той е роден в Шумен през 1983 г. Завършил е политология в Централния европейски университет в Будапеща. Сега преподава „Анализ на политическия риск и прогнозиране“ в катедра „Политология“ на Софийския университет.

Теодора Овчарова може и да не е известна, ама е дъщеря на Румен Овчаров,

което, ако трябва схематично да коментирам, то тогава бих казал, че Корнелия Нинова връща модела на управление на БКП в уж модернизираната й партия-наследница. По модела на Тато, който беше назначил дъщеря си Политбюро, сега щерката на Овчаров ще бъде в изпълкома на партията. Вижда се, че председателката Нинова овладява успешно партията и елиминира всякакви опозиционни хардлайнери. Виж, с Георги Гергов двамата спряха да воюват и той остана.

Не е добър знак и сигнал лидерът на ПЕС Сергей Станишев да не е в ръководството на БСП.

Надявам се обаче в соцпартията вече да спрат със Сталинистките подходи. Още преди пленума им аз казвах, че там нещата са по Сталински – не е важно кой как ще гласува, а кой брои резултатите. Този похват при тях продължава и след пленума, защото виждаме, че председателката се огради със свои хора и премахна от ръководството всички неудобни. Това гарантира вътрешнопартиен комфорт за нея самата, но за партията това означава, че още дълго няма да може да победи основния си опонент ГЕРБ на избори. Това вече няколко пъти бе проиграно и сме го виждали. Ако пък случайно стане така, че БСП победи ГЕРБ, то това ще е по вина на самия ГЕРБ, а не че Нинова е подобрила нещата в БСП. Също така, соцпартията изпада в електорален застой, тя няма да може да расте с нови привърженици. Моята прогноза е, че БСП отново ще си остане втора партия, затворена към по-широко представителство.

Нинова облагодетелства плановете на президента Румен Радев

за партийно включване. В момента, в който той се представи със своя партийна структура, при него ще отидат всички онези леви, които не харесват модела на Нинова. В момента тя прави всичко възможно това да се случи. Освен това гарантира и относителен комфорт за ГЕРБ на предстоящите избори, защото няма да има нови предизвикателства срещу управляващите, виждаме само старите, познати муцуни.
Модерните европейски партии са много по-либерални, което за Нинова е тема табу, тя е консервативна. Има нова линия на разделение и Нинова вкарва БСП в ляво-консервативната ниша. Това освобождава място в ляво-либералната ниша за нова лява партия. Един интересен, нов кандидат за това пространство, е синдикалистката Ваня Григорова и някои др.партии, които засега избягват да се позиционират. Трябва да отбележим обаче, че старите пространства в политиката като чисто ляво и дясно, отдавна вече не са актуални в съвременната политика, тъй като има множество преплитания на различни идейни нагласи.

Нашите избиратели предпочитат да гласуват за по-умерени политици,

затова радикалните предложения, според мен, няма да имат добро политическо представителство у нас.
Колкото за правителството в сянка, то е замислено като инструмент за британската политическа система. Сега БСП преиграват малко с този похват, тъй като в многопартийна система като нашата, няма как да има еднопартийно управление от тук нататък. Според мен този техен акт е само демонстрация на активност, че видите ли, нещо там работят…

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password