Икономисти разкриха как България бе засегната от COVID-19

Други

Кризата не е чак толкова голяма, за да изпадаме в паника. Както всички страни в света и България е засегната. С бюджетни похвати не би могла да се реши, каквато и да е криза, но ще помогне за решаване на проблемите на различните социални групи. Това заяви икономистът Емил Хърсев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

“Ще има някои, които ще бъдат по-засегнати от други. Хората, които са останали без работа ще разчитат на спестявания”, заяви икономистът Владимир Каролев.

“Няколко са икономическите фактори, които определят нашето развитие. По време на пандемията се скъсиха логистичните вериги на пазарите и от това някои български вериги спечелиха. Фирмите спестиха, а не натрупаха печалби”, обясни Хърсев.

“Трябва да минат поне шест месеца, за да се говори за някакъв тренд. Трябва да се види как ше реагират българите с пофтреблението. Светът ще започне да се оправя, когато започне отново да се потребява”, прогнозира Каролев.

“Ако отново се стигне до затваряне, хората ще започнат да пестят и да ограничават своето потребление, което ще е зле за икономиката”, заяви още икономистът. „Мярката 60/40 работи за тези, които имат приходи. Това наистина спаси ресторантьорския бизнес, както и нмамаляването на ДДС. Но ако говорим за магази н, в който хората не влизат и няма оборот, няма как да се възстанови“, даде пример Каролев.

“Добавките за всяко дете е любимият ми популизъм. Има родители, които имат действителна нужда от помощ и такива, които нямат. Увеличаването на пенсиите и т.н. всичко това е предизборен ход на ГЕРБ. Ако спечелят изборите, не знам как ще ги изпълняват. Ние взимаме заеми, които ще ги плащат нашите деца и внуци”, предупреди Владимир Каролев.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password