Каракачанов: До дни ще бъде подписан договорът за новите многофункционални кораби на ВМС

Политика

До дни ще бъде подписан договорът за строеж на двата нови многофункционални кораба за Военноморските сили, каза днес във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той допълни, че няма шанс проектът да не бъде реализиран, въпреки че в момента има опити за политическо лобиране да се попречи на изпълнението му. Обжалванията около сделката приключиха и предстои подписването на договора, допълни Каракачанов. По думите му строежът на корабите ще се реализира във Варна.

Министърът на отбраната днес участва в церемония по отбелязване на 50-а годишнина от създаването на Трети дивизион противоминни кораби и въвеждането в състава на Военноморските сили на два новопридобити минни ловеца, купени от Нидерландия. Сред гостите бяха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, посланикът на Нидерландия в България Берендина Мария Тен Тъшър, офицери, представители на местната и държавната власт, граждани.

Корабите получиха имената “Струма” и “Места”, а на тях тържествено бе вдигнат флагът на бойния флот.

Министър Каракачанов посочи, че от 2009 г. не е вдиган флагът на нов боен кораб на ВМС. По думите му придобиването на минните ловци е поредното доказателство, че способността на армията ни се увеличава и тя започва постепенно да преодолява проблемите си, натрупани през последните десетилетия.

Военноморските сили имат нужда от още кораби от този тип и в близко време може да се проведат нови разговори с Кралство Нидерландия, допълни адмирал Ефтимов. Той посочи, че цената на двата новопридобити минни ловеца е символична, но усилията на военните ни моряци да ги усвоят далеч не са такива. По думите на Ефтимов, за да бъдат напълно годни за експлоатация корабите, има нужда от още работа по тях, но те са модернизирани и противоминното им оборудване е добро. Най-вероятно реалното им използване ще започне в средата на следващата година.

Предстои да бъдат разгледани и няколко предложения за подводници за нуждите на ВМС, каза още началникът на отбраната. По думите му разговори текат с Норвегия и Италия. По тази тема обаче е нужна реална преценка – не само за състоянието на съдовете, а и какви са нашите възможности за поддържането им, тъй като подводниците са предизвикателство в това отношение, допълни Ефтимов.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password