Не е имало пропуски в лечението на абитуриента, починал от COVID-19 във Велико Търново

Други

“Нямало е пропуски в диагностично-лечебния процес на 19-годишен абитуриент, починал от COVID-19 във великотърновската болница”. Това показва протоколът от назначената проверка по случая от Изпълнителната агенция Медицински надзор, съобщи пред журналисти д-р Стефан Филев, изпълнителен директор на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”.

19-годишният Христо Денев почина на 31 юли тази година след усложнения от новия коронавирус в интензивното отделение на великотърновската болница, ръководено от д-р Сибила Маринова. По случая беше назначено разследване, което продължава под ръководството на Софийската градска прокуратура.

“В продължение на два месеца и половина е продължил одитът на контролната агенция към Министерството на здравеопазването, в която свои становища са дали външни експерти и национални консултанти”, посочи д-р Филев.

Той уточни, че становищата на привлечените външни експерти са еднопосочни – не се откриват пропуски и грешки в диагностичното и терапевтичното поведение на лекарите и персонала.

В констативния протокол на направилата проверката комисия с председател проф. Владимир Пилософ, се посочва че фаталният изход е настъпил поради тежеста на патологичния процес, която не е овладяна въпреки масивната антибиотична противовъзпалителна имунологична терапия.

В протокола е отчетено, че в медицинската документация са налице административни пропуски, сред които липсата на подпис от страна на пациента за информирано съгласие, а проведените в рамките на лечението телефонни консултации с медицински специалисти от Плевен и София не са цялостно отразени.

В момента в Ковид отделението на великотърновската болница се лекуват шест души. В интензивния сектор, заразени с COVID-19 – няма.

До проверката се стигна по желание на бащата на момчето, който изрази съмнения в действията на лекарите и излезе публично с обвинения по техен адрес.

/dariknews.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password