Валентин Николов: Ако отнемем от мощността на АЕЦ „Козлодуй“, това ще намали живота му

Други

40 години в енергетиката почти нищо не се е направило. Сега е наистина важно да започнем проектите и да ги завършим. Това заяви началникът на енергийната комисия в парламента Валентин Николов в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

“След като се избра „Уестингхаус “ за предпроектно обслужване на АЕЦ „Белене“. Тогава получихме оферти за лицензирани технологии за реактори. Сагата продължи доста дълго в съда. По времето на Сергей Станишев се бе стигнало до подписването на договор за изграждането на реактор. По-късно правителството на г-н Борисов не подписа договор, защото по договор трябваше да се започне изграждането преди да има ОВОС. Освен това проектът се оскъпяваше ненужно много. Сега всички документи са налице, уведомили сме всички страни в радиус от 100 км. и т.н. Проектът до момента струва 2 милиона евро и това е изключително ниско“, припомни той.

Николов увери, че администрацията на САЩ няма общо с интересите на конкретна компания. „Не е задължително горивото да бъде руско, затова ще има търг“, разясни той.

По думите на Николов до 2025 година можем да си позволим ремонтираме наличните ни мощности. „През 2030 година ще имаме недостиг на мощности, затова ще се нуждаем от допълнителни такива. Ако сега не решим този проблем, нашите внуци ще ни убият с камъни, както се казва“.

„Ако сега отнемем от мощността на АЕЦ „Козлодуй“, това ще намали живота му. Същото е и с Белене. България вече не е самостоятелен пазар, а регионален. Тя ще може да играе навсякъде с произведената електроенергия“, увери експертът.

Николов подчерта, че в редица държави се затварят въглищни централи. Той бе категоричен, че цената на парното няма да се вдига. Оплакванията идват само от София. Ние предизвикахме проверки по този въпрос.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password