Без субсидии за неизрядни наематели и арендатори

Други

Наематели и арендатори на земи от държавния поземлен фонд, които не си плащат задълженията, няма да получават субсидии, предвиждат промени в Закона за подпомагане на земеделските производители. Причината е установени системни нарушения на клаузите в договорите за наем или аренда на земеделски земи от държавния поземлен фонд, уточняват вносителите от министерството на земеделието.

Друга промяна предвижда да се удължи с още 5 години мораториумът за разпоредителни сделки със земи, които се стопанисват от общините, но реално не са техни. Става въпрос ниви, чиито собственици не са завършили до край процедурата по възстановяване на собствеността или пък от години са в чужбина и затова не са потърсили земята си.

Сегадействащият мораториум изтича на 22 септември тази година. Общинските съвети ще могат да предоставят такива земи, когато собствениците им най-накрая довършат процедурата по възстановяването на земята си и получат пълни права над нея.

За да се избегне неправомерното ползване на европейските фондове и държавния бюджет, в предложените изменения на ЗПЗП са включени текстове, с които допълнително се ограничават възможностите за получаване на подпомагане за площи, които не са включени в регистрираната ползвана площ от земеделските стопани.

Разпоредбите са в съответствие с изискването ползваната площ да е на разположение на земеделските стопани към определената в закона дата. С цел яснота при извършване на административните процедури и предварително информиране на стопаните при установяване на такъв вид несъответствие, законът предвижда да се предоставя съответната информация.

С предложените изменения се отменя задължението за поставяне на печат на част от документите, включени в подаваните заявления за подпомагане.

/pariteni.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password