Проф. Цветозар Томов: У нас смъртността от COVID-19 не спада, което е притеснително

Фитнес и здраве

Ако тестваме повече хора, ще попадаме на повече отрицателни тестове, но не е сигурно. Във Франция се правят по 200 000 теста дневно, а заразените там също са около 15 на сто, колкото у нас. От Оперативния щаб веднъж казаха, че работят по 23 критерия, които трябва да са налице, за да се прибегне до по-силно затягане на мерките, така че не е лошо да ги публикуват, за да ги знае обществеността. Също така ще бъде добре от Щаба да отговорят на въпроса доколко може да издържи страната ни по отношение на ресурсите и възможностите. Така коментира в сутрешния блок на bTV ръста на новозаразени с коронавирус проф. Цветозар Томов.

,,Тази система при РЗИ вече е пренатоварена и не е толкова ефективна, както беше през пролетта. Най-важният индикатор е процентът положителни проби от направените тестове”, допълни той.

Страната навлиза в нова фаза на пандемията от началото на октомври. Такава беше картината в Западна Европа в средата на септември. У нас не спада смъртността, остава почти на равнищата от пролетта, което е притеснително. Във Франция и Италия е спаднала в пъти, отчете още проф. Томов.

По думите му драстични мерки може би ще бъдат въведени, независимо от политическата криза у нас.

Следват се някакви европейски идеи, има много спорове как трябва да се действа. Големият проблем са възможностите, защото едни възможностите на Търговище и съвсем други на Бургас, коментира по темата и Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Средната смъртност е около 11 процента към 1-ви септември, така че дискусията в този случай трябва да бъде насочена към това кои са слабите места в страната, добави Безлов и изказа мнение, че причината у нас все още да не се въвеждат драстични мерки за ограничаване на заразата е моментната политическа обстановка, който експертът определи като “изключително хаотична”.

/novini.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password