Бивш здравен министър разкри закъсняхме ли с мерките срещу COVID-19 преди есента

Политика

Бившият здравен министър Мими Виткова смята, че властите у нас не са се подготвили навреме за усложненията с коронавируса с настъпването на есента. Според нея се вижда и проблем с осъзнаването на сериозността на проблема.

“Не само у нас, но бих казал здравен проблем се политизира доста тежко”, отбеляза тя пред бТВ.

Мими Виткова е категорична, че здравните власти правят анализите и дават съветите, но премиерите излизат и обявяват какво следва. От мнението й стана ясно, че това липсва у нас.

“Вирусът ни даде един луфт от време, за да се подготвим. Ние забавяме процеса, за да стигнем до ваксина, а колко неизвестни има …. Когато се насложат и останалите вирусни заболявания, контролът върху контактните лица е много труден. РЗИ-тата разполагат с много малко кадри. Ние вече нямаме клъстерно разпространяване, а дифузно”, каза още тя.

“Нима не виждаме, че възрастта на лекарите е над 60 години. Младите взимат диплома и отиват в чужбина. Няма млада смяна, тъжно е. Българската медицина е създадена от хора, завършили”, добави Мими Виткова.

Тя смята, че е тревожно, че медиците се заразяват и трябва да се види дали неправилно се използват защитните материали или контролът е занижен.

Според нея е трябвало много по-рано да се подпомагне системата от младите хора, поне онези, които са последна година от обучението си.

“Ще ми се да чуем медиците, защото нещата стават много по-тревожни, да не кажа неспасяеми. На скептиците показвайте по-често какво се случва в болниците”, завърши коментара си тя.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password