Лъчезар Борисов отвърна на Радев за “разоряващия бюджет”

Политика

Бюджет 2021 е първият рационален, насочен към хората и икономиката бюджет. Така икономическият министър Лъчезар Борисов отговори пред bTV на критиките на президента Румен Радев, че бюджетът за догодина е разоряващ. Той се намира под карантина, след като в министерството е имало служители с положителна проба.

Министърът отбеляза още, че намалената ДДС ставка за заведенията, въведена като антикризисна мярка, вече е дала положителни резултати.

“Бюджетът не е разоряващ”, категоричен бе той, непримайки критиките, че само ще се дават пари.

„Бюджетът трябва да го гледаме и успоредно със средствата от ЕС. Има много средства за бизнеса. Когато говорим за бюджет и социална и здравна сфера и за образователна, вярвайте ми, че инвестираме в бъдещето и в нашата икономика. В такава криза, ако нямаме хора и човешкия капитал, ние няма да имаме икономика. Призовавам гражданите да спазват противоепидемичните мерки“, отбеляза още Лъчезар Борисов.

Относно това как кризата ще рефлектира върху бизнеса той посочи:

“При първото затваряне направихме доста сериозни неща – търговските вериги да бъдат отворени, осигурихме всички необходими неща за нашите лекари, доставихме и лекарства“, припомни Борисов. Разполагаме с голям пакет от мерки, които са хоризонтални. Доколкото знам от Асоциацията на заведенията с в контакт с министъра на труда и социалната политика и темата за тяхното подпомагане предстои да бъде дискутирана”.

Според Борисов намаляването на ДДС за тази сфера е било добра мярка, особено за летния сезон.

„Видяхме запазване на работни места и ефект по линия на изсветляване на бизнеса, имаше дори увеличаване на приходите от данъци и тази мярка даде своя ефект. Това запази икономиката ни в добра кондиция“, обясни Лъчезар Борисов. „Постигнахме уникална финансова стабилност, на второ място сме в ЕС по този показател, член сме на ERM – 2. В тази сфера по приходната част и изсветляване на бизнеса, България е може би един от лидерите в ЕС. България остава лидер и по кредитен рейтинг, на Балканите нямаме конкуренция“, смята още министърът на икономиката.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password