Политолог: Политизирахме и горкия коронавирус – мерим си карантината

Политика

Не можем да преписваме толкова много вини на горкия коронавирус, сякаш се опитваме и него да политизираме. Обществото ни е разделено на “про-” и “анти-” по отношение на вируса и на това кой на колко му е дълга карантината. Но това така или иначе е битка в целия свят. Такова мнение сподели в студиото на “Още от деня” по БНТ политическият психолог проф. Антоанета Христова.

,,На практика живеем във висока степен на неизвестност и неопределеност. Освен че няма отговор кога ще има ваксина или кога ще приключи цялата тази пандемия, тази криза предполага не само икономическа, но и политическа криза, тъй като вече наблюдаваме сблъсък между либералното и консервативното”, каза още тя.

Трудно се прави далекобоен бюджет. Ситуацията изисква висока степен на надпартийно виждане на проблема. За бюджета догодина се дават страшно много пари, с които да се покрият някои кризисни ситуации. За да управляваш един процес, се правят едни анализи и прогнози. Когато няма информация обаче, много трудно е да критикуваш това, което се случва тук и сега, смята политическият психолог по темата с бюджета за 2021 година.

,,Протестите са реалистичен фактор, друг е въпросът, че загубиха енергия, защото допуснаха много грешки в позиционирането си, в липсата на лидерство”, допълни проф. Христова.

Според мен това е върховната еманация на опростенчеството в политическото говорене и противопоставяне, това не е темата на България, обществото и хората, но законът е еднакъв за всички и трябва да се спазва, но това не е дневният ред на обществото, коментира темата с COVID-19 политическият анализатор Росен Карадимов.

,,Ако през март и април хората бяха уплашени от нещо непознато, като че ли хората поопознаха тази ситуация, но не знаят какво ще последва в икономически план за страната. Пандемията се използва като мотив за целите на бюджета, което е много грозно. Питам се каква е разликата между март месец и ноември относно неизвестността на планирането. Според мен разлика няма. Това е начин да се предложи бюджет, който да направи един 5-милиарден дефицит в рамките на пет месеца. Това е бюджет, целящ да се създадат едни определени електорални нагласи”, обясни Карадимов и напомни, че “битката за бюджета” ще се определи на полето на парламента, а не в президентството или правителството.

Само в парламента може да се чуят и аргументите на управляващите, и аргументите на опозицията, посочи той.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password