Силният дух съхранява Вазовия род

История

Вазовият род е много богат като имена, като наследници, като съдби – а приносът му в историята и в културата на съвременна България е тема необятна, но благодатна, за да се откроят фигурите на този толкова скромен и толкова велик български род, споделя Катя Зографова, която автор на книгата “Хроники на Вазовия род”.
“Удивителна е историята на Вазовия род. Аз самата не очаквах, когато започнах преди 10 години работа върху този проект да открия толкова светли и мрачни, дори и страшни страници в битието на рода. Например това, което ни свързва с днешната пандемична ситуация е фактът, че семейството, родът е преминал през чумата”, каза в предаването “Закуска на тревата” Катя Зографова.

След всяка чума те строят чешма, подчерта Зографова:

“Когато мислим за появата на Иван Вазов, трябва да свържем това чудо и с неговите предци, с този даскал поп Аврам, който е калиграф, зограф, съставител на ръкописни книги и основател на най-дълго съществувалата книжовна дамаскинарска школа в България. И вече като генетична обусловеност на поетическата дарба, можем съвсем смело и категорично да отнесем проявите, качествата в личността на неговата майка.”

Катя Зографова е родена в гр. Панагюрище. През 1989 г. печели конкурс в Националния литературен музей, от 2002 г. е главен уредник на Вапцаровия музей в София, където работи и понастоящем, в периода 2010-2016 г. е директор на Националния литературен музей.

/bnr.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password