Да потискаме ли кихането и кашлицата?

Фитнес и здраве

В настоящите условия на пандемия от коронавирус хората, които кашлят и кихат, бързо стават „център на внимание” от страна на околните и все по-често предизвикват негативни реакции у околните. Такъв метод за прочистване на организма обаче е необходим и може да бъде опасно да се сдържате насила, заяви Людмила Лапа, висококвалифициран терапевт и генерален директор на Медицинския център за имунотерапия пред радио „Спутник”.

Кашлицата и кихането са защитни реакции на организма, които помагат за премахването на микробите и слузта. Но това, което е полезно за нас от самото кихане, може да представлява заплаха за другите, отбеляза Лапа. “Дори да не усещате симптоми на болест или неразположение, можете да бъдете опасни за тези, които са близо до вас”, припомни тя.

“Има асимптоматични заразени не само с коронавируса, но и със сезонен грип и пренасянето на заразата наоколо може да предизвика обостряне на хронични или съпътстващи заболявания. Така доброто за нас ще се превърне в опасност за околните”, каза Лапа.

В същото време потискането на кихането и кашлянето може да бъде опасно за тялото, предупреди терапевтът. Трябва да кашляте и да кихате, но спазвайки определени правила.

“Колкото по-бързо се освободим от събралата се слуз и секрети в носа и дробовете ни, толкова по-добре. Тези телесни секрети съдържа токсини, бактерии, вируси и всичко свързано с това. На обществени места е добре да се изкашляме, когато никой не е наоколо. Кихайте винаги в сухи хартиени салфетки, за да не се разпространи инфекцията върху други хора. Ако някой е наблизо, а кашлицата причинява мокро отделяне, трябва да го изплюете в салфетка и веднага го изхвърляте. Но го хвърляйте там, където трябва, защото това е източник на инфекция “, препоръча лекарят.

/dariknews.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password