Помощ от 24 лв. на ден за работник само за фирми с дейност, спряна със заповед

Политика

Заведения, школи, други обекти и фирми, чиято дейност е временно ограничена със заповед на държавен орган заради пандемията, ще се възползват от нова помощ за работниците си, които са в неплатен отпуск.

Тя е в размер на 24 лева на ден и ще се плаща за не повече от 60 дни. Това предвижда проект на правителствено постановление, който беше обсъден с бизнеса и синдикатите на заседание на Националния съвет за насърчаване на заетостта.

Намеренията на правителството са новата помощ да достигне поне до 32 500 души. За целта се заделят 50 млн. лева от оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”.

Зам.-председателят на Българската стопанска камара Мария Минчева заяви, че работодателската организация подкрепя мярката, но иска срокът на действието ѝ да бъде удължен:

“Тя ще достигне максимално бързо до работещите, ще предотврати тяхното съкращение за периода, в който има наложена заповед на министъра на здравеопазването. Единствената ни препоръка е може би тя да не действа до края на годината, а да бъде обмислено да бъде в сила до края на март или до края на юни следващата година”.

Икономическият съветник на КТ “Подкрепа” Ваня Григорова приветства това, че компенсацията ще се изплаща директно на работещите, но подчерта:

“И много други организации, които не са затворени с акт на държавен орган, имат нужда от същото, тъй като те също са притиснати да взимат неплатен отпуск, имам предвид техните работници и служители, но те няма да бъдат обект на това постановление, за съжаление. Другото е, че то ще бъде само до края на годината”.

Кои са икономическите дейности, които ще могат да се възползват от новата помощ, ще се определя със специална заповед на министър Деница Сачева.
В случаите на непълно работно време размерът на помощта ще се определя пропорционално на уговореното работно време в трудовия договор.
Сумите за компенсации са допустими от датата на издаване на заповедта за неплатен отпуск, но не по-рано от 29 октомври и не по-късно от 31 декември 2020 г.

/bnr.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password