Дамян Дамянов: Българският читател е все по-взискателен

Култура

„Кафка въздейства по различен начин в различните периоди, в които човек го чете. За мен беше предизвикателно и любопитно… Опитах да потопя цялата колекция от рисунки в мрачните дух и време, в които пише авторът, но прозира и надеждата, която се усеща в неговите дълбоки творби. Илюстрациите са рисувани с черна и с бяла темпера, рисувани са по експресивен маниер, а основата, върху която са рисувани, е груба и необработена хартия. Донякъде така се допълват тези негови дълбоки творби“. Това сподели пред БНР Дамян Дамянов, илюстратор на луксозното издание на сборника „Метаморфозата“ с 11 от най-знаковите разкази на Франц Кафка.

За художника Кафка е един от първите писатели, които предусещат времето, което идва – градовете се разрастват, светът се смалява, разстоянието между хората става все по-малко, хората уж стават по-близки, но човек става все по-самотен и нищожен в света.

В предаването „12+3“ Дамянов допълни:

„В тези творби има катарзис, който човек преживява, след като ги прочете. В тях има и вечните моменти и истории за приятелството и за любовта“.

Според художника винаги личи кога един илюстратор на книга не е запознат с текста. И още:

„Случвало се е ефектна корица да продаде неизвестен автор с посредствен текст. Възможно е и на добро произведение да му бъде попречено да стигне до читателите заради лоша корица. Българският читател е все по-взискателен, защото през последните години сме в разцвет на издаване на книги, при които няма компромис с полиграфията, с оформлението. Българският читател знае какво се случва и на световния пазар, а следейки тенденциите, вкусът се възпитава, естетическите критерии са завишени. Това поставя по-висока летва за тези, които работят върху книгите“.

/bnr.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password