Парламентът разреши на държавни и общински служители да участват в бордовете на търговски дружества срещу възнаграждения

Политика

Парламентът разреши на държавни и общински служители да участват в бордовете на търговски дружества срещу възнаграждения. Това стана с промяна на второ четене в закона за ДДС, с която се допълва Кодексът на труда.

Промяната предвижда служител да може да участва като представител на държавата или общината в органите на управление или контрол на търговските дружества с държавно или общинско участие в капитала, на държавните предприятия, създадени със специални закони на основание в Търговския закон, както и в органите на управление или контрол на дъщерните им дружества, за което да получава възнаграждение.

От левицата оспориха текста и настояха за обяснение от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова защо се внася и защо служителите ще получават пари и за участие в тези органи. Какви кадри се хранят с тези пари и кой написа текста на г-жа Стоянова, попита Георги Свиленски /БСП/.

Мнозинството не прие предложението на “Обединени патриоти” за промени в Закона за счетоводството, с които се повишават критериите за независим одит на годишните финансови отчети на предприятията. Отхвърлена беше идеята на такива да не подлежат малките фирми като се вдигне прагът на нетни приходи от продажби от 4 млн.лв на 6 млн.лв. Такова предложение имаше и от БСП. Идеята е одиторите да се насочат към по-големите предприятия и административното натоварване за по-малките да се облекчи, обясни Валери Симеонов /ОП/.

Не се прие и предложението акционерните дружества и командитни дружества с акции, които нямат дейност, също да бъдат освободени от независим одит.

/novini.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password