Катедралата „Св. Александър Невски“ отбелязва своя зимен храмов празник

История

Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ отбелязва своя зимен храмов празник. На тази дата Православната църква чества паметта на великия руски княз, който твърде млад се отказва от княжеската титла и почести, за да приеме монашеството.

Княз Александър Невски си спечелил славата на бляскав воин. През XIII век сразява многобройна шведска войска, тръгнала на кръстоносен поход срещу Русия. По-късно на мястото на битката е съграден град Санкт Петербург.

След създаването на Tретата българска държава във Велико Търново се взима решението да бъде построен храм-паметник, посветен на светеца патрон на цар Освободител – именно Свети Александър Невски. Впоследствие мястото на новия храм е променено – избрана е новата столица – София.

Основният камък на катедралата е положен на 19 февруари 1882 г. Това е най-големият православен храм на целия Балкански полуостров, превърнал се в символ на единството на българския народ.

Патриаршеската катедрала чества и летен храмов празник, който се отбелязва на 30 август – дата се свързана с пренасянето на мощите на Свети Александър Невски.

/bnr.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password