Пета градска трансформира и ендокринологията в COVID-отделение

Други

Трето COVID-отделение с 35 легла ще бъде разкрито в столичната Пета многопрофилна болница. Това обяви пред БГНЕС директорът на лечебното заведение д-р Борил Петров.

„В момента има разкрити две отделения и подготвяме трето. Отделенията, които са разкрити, са на територията на пулмологията и вътрешно отделение, респективно нямаме такива отделения в момента. Третото отделение ще е на територията на ендокринологията, но част от екипа ще продължи да работи с пациенти, болни от диабет и всякакъв вид ендокринологични заболявания”, обясни директорът и добави, че в момента и двете разкрити отделения, в които има 70 легла, са запълнени на 100%.

Попитан дали е вярно, че в болниците се лекуват само ковид болни, д-р Петров каза, че това не е вярно и, че при тях се лекуват хора и с други заболявания.

„Тук е въпрос на възможности. Пета градска е многопрофилна болница и успява да се справи и с другите заболявания“, коментира той.

Борил Петров разказа и за дългогодишната подкрепа на Българския Червен кръст, които помагат на болницата от 2012 година и въпреки тежкото време не са спрели да ги подкрепят, като последното им дарение е подвижен рентген, с който се обслужват ковид болните.

„Това е подвижен рентген и може на място да се правят снимки на белия дроб на пациентите, които имат нужда. Той има рентгенова плака, но е много модернизиран и лесно се работи с него, лек е, последна технология. По този начин основният рентген на Пета градска може да се използва от пациенти, които не са болни от коронавирус. БЧК е направило множество дарения на болницата – както във връзка с пандемията, като предпазни средства, дезинфектанти, така и с най-различни консумативи – легла, спално бельо“, разказа още д-р Петров.

Макар, че положението и в това лечебно заведение е напрегнато и сложно, директорът каза, че нямат недостиг на маски, калцуни и също така вече са направили безплатно близо 1000 антигенни теста откакто са отворили изнесено помещение пред болницата.

Докторът призова хората да си правят такъв тест, само, ако в рамките на минимум 5 дни чувстват неразположение, имат лека хрема или гърлото им „дращи”, защото в противен случай рискът тестът да даде фалшив резултат е огромен.

От думите му стана ясно, че най-големият проблем в болницата са болните лекари, но въпреки това успяват да се справят.

„Има недостиг на медицински персонал, най-вече от това, че самият персонал се заразява и то вълнообразно. Доста от персонала е заразен, но засега се справяме“, увери той и подчерта, че здравната система и този път ще издържи, благодарение на българските медици, които за пореден път доказват, че са герои.

Попитан дали одобрява мерките, които влизат в сила от петък, директорът на лечебното заведение заяви, че ги одобрява и ги смята за навременни и достатъчни към настоящия момент.

„Определено ще помогнат да се намали разпространението на коронавируса така и да спадне напрежението към здравната система и медицинския персонал, респективно и той ще се заразява по-малко и ще може да продължи да прави това, за което е призван – да спасява човешки животи“, коментира д-р Петров и добави, че „зелените коридори“ в магазините са важни и полезни, но само ако стриктно се спазват правилата и дистанцията.

Борил Петров заяви още, че коронавирусът е опасен и не трябва да се подценява.

„Всичките теории, които се развиваха досега, дори и от колеги, че не е опасен, че е обикновен грип, не отговарят на истината. Много е опасен, много е коварен, строго индивидуално подхожда към всеки един пациент. Призовавам да се спазват всички мерки за безопасност – носене на маски, спазване на дистанция и дезинфекция. Само това ще ни помогне и спаси, и ще спаси здравната система, което е най-важно, защото много от персонала се разболява поради тези причини, защото все още има граждани, които не вярват колко е сериозно това заболяване и колко е опасно“, коментира още директорът на болницата.

/dariknews.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password