Ще оцелеят ли галериите при затварянето заради коронавируса

Култура

Частните галерии и художниците ще понесат загуби при обявеното от правителството затваряне от 27 ноември до 21 декември заради пандемията от Covid-19.

“Декември месец е един от най-печелившите месеци за галериите, тогава хората най-много ходят по изложби и тогава ние правим една много интересна изложба – предколедна, наистина ще бъде доста пагубно за бизнеса на галерията. Първия път издържахме, защото имахме спестени пари”, каза в предаването “Хоризонт до обед” Росица Гецова от галерия “Аросита”.

В галерията са планирани две изложби. Първата е на трима автори – Георги Ружев, Сашо Стоицов и Борис Колев, другата изложба се казва “Само за фенове”.

“Коронавирусът даде и положителни, и отрицателни възможности”, каза Аделина Филева, директор на Софийска градска художествена галерия:

“За изкуството сега е времето да се замислят всички, които правят изложби, че трябва да ги направят по-дълги”.

Общинската галерия в София също ще загуби пари при затварянето. Филева коментира:

“Ние сме с бюджет, но същевременно имаме правото да усвояваме средствата, които сме спечелили, така че за нас също е изключително важно дали работим, или не и колко публика влиза”.

3000 художници и критици са членовете на Съюза на българските художници (СБХ).

“Всички сме разтревожени, нормално е. Ние освен творческа организация, също сме и галерия с изложбени площи с огромни мащаби и в същото време сме и частна галерия, т.е. нашата позиция е някъде между малките частни галерии, от чийто оборот зависи оцеляването им, и тези, които са на общински или на държавен бюджет. Галериите, които притежава Съюзът на художниците, се самоиздържат от стопанска дейности и те са изключително и само разход за нашата организация”, коментира Любен Генов, председател на СБХ.

Проблемът с локдауна, специално и в сферата на изобразителните изкуства, е проблем, който засяга три страни – от една страна галериите, ангажирани за осъществяване на дейността им, от друга страна са художниците, хората на изкуството, на които галериите осигуряват пространство за реализация, за изява, коментира Генов:

“Нашето изкуство има въпиеща нужда от този посредник, от галерията, от галериста – там, където ние можем да бъдем представени пред третата, засегната в случая страна – публиката”.

/bnr.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password