Златина Миланова стана световен шампион по кетълбел (интервю + снимки)

Авторски статии

Златина Миланова е състезател по кетълбел от клуб „Локомотив Be Strong“. Наскоро тя спечели Световното първенство по кетълбел, което се проведе в Русия. Ето и какво ни сподели тя в ексклузивно интервю за Бунт.бг:

Разкажете ни за последното състезание: кога и къде се проведе; кой го организира; колко участници се включиха; каква е наградата?

Последното състезание беше в Русия, Санкт Петербург – World Championship of Kettlebell Lifting 19-23.11.2020г.. Организатори бяха Руската федерация по Гиревой спорт и  Световната федерация по кетълбел лифтинг.

От колко време се занимавате с кетълбел?

С кетълбел се занимавам целенасочено от една година под ръководството на Красимир Иванов, който е главния треньор и основател на клуба, в който членувам – Likomotiv Be Strong Ketllebell team. За мен тренировките са най-пълноценно използваното време.

Какво отличава този спорт от останалите?

Това е един от най-многофункционалнте спортове. Да, може би за някои изглежда скучен, ще кажат: „какво пък – 10 минути и аз мога да „мятам“ тази пудовка над главата“ – не крия, че и аз първоначално мислих така, но…като всяко НО във всеки един друг спорт. Изисква се постоянство, дисциплина и около 45-50 минути на ден занимание.

Отразява ли се настоящото положение на тренировъчния Ви режим? Как?

Не бих казала. Предимството на кетълбел спорта  е че той не изисква нищо по-специално, за да го практикуваш. Достатъчно е да имаш пудовки и около 2 кв.м твърда повърхност.

Защо един начинаещ да се насочи именно към кетълбел?

Кетълбел спорт е подходящ за всички възрасти от деца на 6-7 години до възрастни на 70+. Този спорт дава възможност на малките да разавиват качества като гъвкавост, изграждане на функционална мускулатура, развиване на кардио-респираторната дейност и не на последно място възпитава воля, устойчив характер и дисциплина. За възрастните – особено за хората над 60 години, бивши спортисти или такива, които по една или друга причина са претърпяли травми или контузии, кетълбел е изключително подходящ за пълноценното им възстановяване и поддържане на един доста добър тонус на организма.

Кое е най-голямото Ви постижение до момента?

Относно постиженията ми в кетълбел спорт – за най-престижно и съответно важно за развитието на този спорт в България е последното ми постижение, а именно Световната титла от миналата седмица, която спечелих в Санкт Петербург.

Този златен медал е първият в историята на този спорт за нашата страна и аз наистина съм много щастлива, че успях да се преборя за него. Така всички, които се занимават и тренират гиревой спорт, ще имат път и отправна точка за бъдещи титли за България.

Споделете ни за най-емоционалното състезание, в което сте участвали.

Най-емиционално разбира се беше първото състезание, на което бях отишла като асистент- публика или по-точно бях от групата за поддръжка на единствения ни състезател тогава -моят настоящ ментор и треньор Красимир Иванов. Беше в град Солун, Гърция – Открито първенство на Северна Гърция. Състезавах се в дисциплина ПЕНТАТЛОН – изпълняват се 5 упражнения по 6 минути всяко и спечелих – не знам как, но ми се получи. След това последваха още състезания – Открито на Сърбия, Открито на Русия в Крим, Световно първенство в Сърбия (което пропуснах в последния момент, заради травма в рамото), Световно първенство по маратон и полумаратон в град Лотц, Полша, където останах на второ място, Балканско Първенство в град Солун, Гърция и поредица от онлайн турнири.

Каква е следващата Ви голяма цел?

Голяма цел нямам. Имам много и малки целички, които трябва да осъществя. Надявам се да съм здрава, както и всички, които сме обединени около каузата Гиревой спорт в България да стане популярен и практукуващ се от много повече хора.

Какво ще пожелаете на нашите читатели?

На Вашите читатели пожелавам да са здрави, да спортуват, макар и по малко и ако са любопитни  да заповядат в нашия клуб по Кетълбел спорт – с удоволствие ще им покажем и разкажем повече за магическото влияние на гирите върху човешката психика и физика.

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password