Дискусия по Плана за възстановяване на ЕС организира мисията на ЕК

Политика

Европейската комисия, Европейският парламент и лидерите на Европейския съюз постигнаха съгласие по плана за възстановяване, който трябва да проправи пътя за излизане от кризата и да положи основите на модерна и по-устойчива Европа.

Представителството на Европейската комисия в България организира онлайн дискусия, посветена на Плана и възможностите пред България.

Дългосрочният бюджет на Европейския съюз, съчетан с инициативата Next Generation EU, която е временен инструмент за стимулиране на възстановяването, ще бъде най-големят пакет от стимули, финансиран от бюджета на Съюза.

С общо 1,8 трилиона евро ще бъде подпомогнато възстановяването на Европа с Covid-19.

Механизмът за възстановяване и устойчивост, централният елемент на Next GenerationEU, ще бъде един от основните инструменти за възстановяването с безпрецедентната сума от 672,5 милиарда евро под формата на заеми и безвъзмездни средства, авансово отпуснати като финансова подкрепа през особено важните първи години на възстановяването.

В своите планове за възстановяване и устойчивост държавите членки трябва да включат предложения за реформи и инвестиции, насочени към по-устойчива, по-екологична и по-цифрова Европа.

Марина Кирова, съветник по икономическо управление:

„Във всеки план трябва да залегнат няколко основни цели – декарбонизация, кръгова икономика, биологично разнообразие. Всеки план се очаква да включи 37% от разходите за климата. Минимум 20% от разходите трябва да са за развитие на цифрови технология“.

Плановете трябва да са представени до април 2021 година, договарянето на парите ще тече до 2023 година, а изплащането ще се извършва до 2026 година.

Опасенията за българската икономика, която според експертни критики към Плана, е по-консервативна и изостава по отношение на иновациите и цифровизацията.

Според изпълняващия длъжността ръководител на Представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов страната ни има своя ход:

„Икономическата трансформация си тече. Нашите приоритети са да се ускори този преход“.

Друго опасение е – ще бъде ли обвързано отпускането на средства с върховенството на закона.

/bnr.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password