Ето какво време ни очаква за празниците

Други

От сряда започва ударно затопляне в цялата страна. Това каза пред Novini.bg климатологът проф. Георги Рачев.

На Бъдни вечер и на Коледа ще бъде топло, възможно е в София температурите да достигнат 10 градуса, а в Югоизточна България – до 13 градуса, добави той.

Това е потокът от топъл въздух, който ще предхожда едно сериозно нахлуване на по-студен въздух, което ще започне на Коледа вечерта. Нахлуването на по-хладния въздух ще е в съчетание с един средиземноморски циклон, което ще създаде перфектната обстановка за сериозни валежи. В началото валежът ще бъде от дъжд, а по високите полета на Западна България, Предбалкана и Дунавската равнина на 26 декември дъждът ще премине в сняг. Валежите ще бъдат обилни, на много места ще бъдат над 20 литра на квадратен метър, като в Предбалкана и в Родопите могат да достигнат до 40-50 литра на квадратен метър. В събота все още ще е топло, с максимални температури 5-10 градуса. Сериозното захлаждане ще го отбележим в неделя, когато температурите над 900 метра надморска височина ще бъдат близки до нула и отрицателни. Тогава ще се формира и снежна покривка – по ниските места от няколко сантиметра, а в Предбалкана ще е 10-15 сантиметра. В планините ще натрупа сериозна нова снежна покривка, заяви проф. Рачев.

От петък вечерта до неделя времето ще е динамично, с повсеместни валежи – в началото от дъжд, а след това и от сняг. Следва затопляне, в ниското снегът ще се стопи. На Нова година година ни очаква миниатюрно смущение, с малко валежи от дъжд в ниското, посочи климатологът.

В началото на януари се очаква една гирлянда от средиземноморски циклони, които ще влияят на времето в нашата страна, каза още проф. Георги Рачев.

/novini.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password