Терзийски разкри колко души от МВР биха се ваксинирали

Политика

Сигналът за простреляната жена по време на новогодишно хоро в Ловеч е подаден в 2:45 ч. на 1 януари и постъпва от Спешния център в Ловеч, а не от присъстващите на местопроизшествието. Това заяви в „Тази сутрин“ по бТВ вътрешният министър Христо Терзийски и призова очевидци на случая да дадат показания, за да се открие по-бързо стрелецът.

„Все още не можем да кажем откъде идва изстрелът. Предполагаме, че е от жилищните сгради, а огнестрелното оръжие е късо. Затруднява ни фактът, че куршумът все още не е изваден от жената. Предполагаме, че изстрелът е директен, все още не знаем дали тя е била мишената или е случайна стрелба“, разкри министърът.

По думите му е направен списък на хората в района, които имат разрешителни за оръжия, направени са и обиски. „Сигурен съм, че колегите ще стигнат до извършителя. Предполагам, че това е лице, което не е с трайни криминални наклонности. Ако е случаен стрелец да дойде и да го заяви, за всяка една грешка има и прошка, и наказание“, каза още той.

Статистиката показва, че приблизително 120 хил. българи имат разрешителни за притежание на ловни пушки, част от тях имат и пистолети.

Извършителите на грабежа в Сандански не са имали оръжие, обясни още Терзийски. Министърът коментира, че най-вероятно те са били добре запознати с процеса при подобни престъпления.

„Работим по всички версии. Отнетата сума е малко над 100 хил. лв. Разследваме версията за вътрешен човек, защото извършителите са имали вътрешна информация. Обикновено при такива престъпления задължително има вътрешна информация, това важи и за случая в Перник, където беше нападнат инкасо автомобил на охранителна фирма“, коментира Терзийски и допълни, че между двата случая няма общо.

Той посочи, че МВР има забележки към работата на охранителните фирми, но на първо място е запазването на човешкия живот. Терзийски обясни, че разследването се бави заради събирането на солидни доказателства, които да послужат в съда, като даде пример с инсценирания обир в офис за бързи кредити в София, където заради липсата на опит – извършителите бяха бързо разкрити.

Терзийски заяви, че през 2020 г. се наблюдава тенденция за спад на престъпността у нас. „Регистрираните убийства са 63, това е бройка, която е изключително ниска. Кражбите на автомобили са с 11% надолу. За телефонните измами – регистрираме спад с 85%“, обясни вътрешният министър

Около 4600 полицаи са се срещнали с COVID-19 от март 2020 г. насам. В момента се лекуват около 700 униформени, а 89 са хоспитализирани. Жертвите в системата заради заразата са 30. Терзийски посочи, че полицаите работят на първа линия, но често те не се заразяват, докато извършват служебните си задължения.

Той уточни, че вече е изготвен списък с служителите в МВР, които искат да се ваксинират срещу COVID-19. Около 11, 2 хил. са заявили намерение да се имунизират. Това е около 20% от всички, работещи в системата. „Това са предимно служители в Охранителна полиция, Пътна полиция и Криминална полиция. За нас приоритет е ваксинирането на медицинските служители от МВР болница, 58 души от там вече са имунизирани. Разкрити са 130 COVID легла“, допълни Терзийски.

Министърът на МВР посочи, че по празниците са направени около 600 проверки за спазване на противоепидемичните мерки. Констатирани са около 30 нарушения. Той обясни, че целта на инспекциите е била превения.

Терзийски даде пример за заведение на Столичния околовръстен път, което на Коледа е организирало тайно парти – влизало се е с тайна парола през друг вход, който се е заключвал. 67 лица са заловени по време на тази проверка.

/novini.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password