Славнобългарска ли е историята ни?

История

Има една книга, която винаги ще намери място в българския дом. И това е „История славянобългарска“ от Паисий Хилендарски.

От сдружението „Българска история“ навръх Нова година представиха луксозно фототипно издание на една от най-ценните родни творби. Достойнството на новото печатно произведение е преводът на новобългарски. Той следва ред по ред Котленския препис на Софроний Врачански, представен чрез факсимилета на всяка страница. По този начин читателят може да вникне пълноценно в историческото повествование, четейки и сравнявайки написаното от хилендарския монах. Нещо повече – използван е официално одобреният превод от Зографската света обител, дело на преподавателя в катедра „Кирилометодиевистика“ в Софийския университет ас. д-р Димитър Пеев. Съвместно с проф. Александър Николов, той е автор и на научния коментар.

Междувременно излизането на новото издание бе използвано за разпространението на една спекулативна теория. Според нея, книгата се казва „История славнобългарска“, а заглавието, с което е известна на всеки грамотен човек, всъщност е една измама.

Теодор Борисов, част от сдружение „Българска история“, възпитаник на НГДЕК „Константин Кирил Философ“, доктор по история от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и асистент в Института за исторически изследвания към БАН, опровергава и отхвърля поредната злоупотреба с миналото ни.

/bnr.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password