Кантарджиев: В най-добрия сценарий до август ще имаме 1,5 милиона ваксинирани

Други

В напреднал етап за одобрение била ваксината на AstraZeneca
В най-добрия сценарий до август в България ще има 1,5 милиона ваксинирани срещу COVID-19. Това обясни в предаването „Здравей, България” проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб.

Според настоящия разчет на Министерството на здравеопазването общият брой на ваксините до юли ще стигне за 750 000 души. Според проф. Кантарджиев това не е малко. Той обаче е разговарял с директора на Изпълнителната агенция по лекарствата за това какви допълнителни количества могат да влязат в страната ни. Много напреднала за регистрация била ваксината на AstraZeneca. А от нея страната ни е заявила по-големи количества.

„В момента, в който имаме и AstraZeneca, нещата ще се увеличат. Засега количествата, които ЕК е заявила за България, са повече от това, от което имаме нужда”, обясни проф. Кантарджиев.

Той е категоричен, че страничните реакции от ваксините срещу COVID-19 са същите, като страничните реакции от грипната ваксина.

Попитан за руската ваксина и възможно ли е страната ни да я закупи, Кантарджиев обясни: „За да бъде регистрирано едно лекарство в България, производителят трябва да подаде документи”.

За момента обаче страната ни нямала нужда, защото ЕК е поръчала за България достатъчно.

Проф. Чорбанов: Ваксините пристигат с приоритет за тези, които са платили най-много за тях

Относно изборите, проф. Кантарджиев заяви, че е възможно да се проведат. И отново препоръча хората да спазват мерките дотогава.

Той коментира и мъжкото хоро в Калофер. „Хората се възмутиха. Отменят се олимпиади, състезания, в които са инвестирани милиони”, каза Кантарджиев.

/nova.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password