Прикрива ли общината действията на безотговорната охранителна фирма „Егида“?

Горещо

През последните месеци получихме много сигнали от потребители, които са станали свидетели на немърливостта на охранителната фирма, отговаряща за парк Централни софийски гробища – „Егида 2001“ ЕООД. Техни охранители бяха забелязани да спят на работното си място, да палят необезспокоявани тревните площи в района, а в това време паметници и цветя да бъдат нападани от вандали.

 

Ето защо се опитахме да проверим по какъв начин фирмата е получила договор за охрана на Централните софийски гробища. Справка в Регистъра на обществените поръчки показва, че не е била обявена обществена поръчка за охрана на парка, което автоматично говори за тайно договаряне със Столична община. В същия регистър откриваме информация, че сходни обекти в други градове се охраняват за суми от 100 до 300 хиляди лева годишно, което означава, че вероятно и от „Егида 2001“ са получили сходно възнаграждение.

Опитахме се да се свържем с директора на Централните софийски гробища Райна Божичкова, но тя отказа коментар с мотив, че такъв е възможен само след съгласуване с пресцентъра на Столична община. По същия начин ни отговори и зам.кметът, отговарящ за гробищните паркове, доц. Тодор Чобанов.

Вслушахме се в препоръката на двамата общински служители и изпратихме запитване до пресцентъра на Столична община с въпроси относно договора на фирма „Егида 2001“ за охранителна дейност, сигналите, които сме получавали и обществената поръчка, която се надяваме все пак да се проведе, за да се прекрати нехайството на фирмата, допускаща гавра с паметта на починалите и с техните близки.

Тъй като до момента не сме получили отговор, публикуваме въпросите, които имаме към общината и тук:

 1. Имаме информация, че в момента гробищата се охраняват от “Егида 2001” ЕООД. Това ли е единствената фирма, която ги охранява и по какъв начин е избрана? Не откриваме информация за обществена поръчка в Профила на купувача на сайта на Столична община.
 2. По какъв начин се контролира дейността на фирмата-охранител?
 3. На каква стойност е финансирането на тази дейност?
 4. Кога се очаква нов конкурс за изпълнител на обществената поръчка за охрана на парка?
 5. Получавали ли сте в Общината сигнали за некачествено изпълнение на задълженията на тази фирма?

Искрено се надяваме все пак тези въпроси да получат отговор и безчинствата на гробищата да престанат. Ще продължим да следим темата, а вие изпращайте на фейсбук страницата ни снимки и доказателства за това нехайство, с които да продължим да настояваме фирма „Егида 2001“ да бъде отстранена от обекта и да се проведе честен конкурс за нов изпълнител, който да си върши работата по-съвестно.

0 Коментара

  Напиши коментар

  Login

  Welcome! Login in to your account

  Remember me Lost your password?

  Lost Password