Здравният експерт Аркади Шарков: Ваксините трябва да се продават

Други

Казусът е в това как се регистрират ваксинираните и как се верифицира, че имунизираните са медицински лица. Така здравният експерт от ЕКИП Аркади Шарков коментира имунизацията на общински съветници в Сандански в разрез с плана от първа фаза – ваксинация на медиците.

“Проблемът не е, че са се ваксинирали, защото на тях им е били предложено, а че са се похвалили в мрежите”, смята Шарков.

“Има недостиг на ваксини, но от лекар до лекар има разлика. Трябва правилна оценка на риска на медиците. И аз имам медицинска диплома, но работя като адвокат и не бих взела ваксината на лекар на първа линия”, коментира адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

“Под написаните в заповедта “помощен персонал” може да се вкарат всички от болниците, дори и да не са медици”, разкри още адв. Петрова.

“Масовата ваксинация ще продължи във времето, няма как да стане в 48 часа”, допълни адвокатът по медицинско право.

Аркади Шарков смята, че ваксините трябва да бъдат оставени на свободния пазар и те да се продават по аптеките. Според него държавата трябва да покрива имунизацията само на определена група хора.

“Ваксинацията не е медицинска дейност, а от практиката на имунизацията в страната”, отговори адв. Петрова защо и здравно неосигурените ще получат безплатна ваксина.

“Извънредното положение може да бъде удължено докогато предложи здравният министър. Така още дълго страната може да остане в извънредно положение”, разкри още тя.

/novini.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password