Гергана Николова: Има много голям интерес към ваксинацията

Фитнес и здраве

Личните лекари ще се включат в поставянето на ваксина срещу коронавирус чак в четвъртата фаза, когато ще се ваксинират страдащи от хронични болести. Това поясни д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на Българския лекарски съюз, по Нова тв.

Николова предупреди, че няма как при ваксината на Pfizer/BioNTech да се спазва график за проследяване на алергична реакция. Причината, според нея е 15 минути наблюдение, още 10-15 минути оформяне на документи, и преглед. Ваксината при стайна температура може да издържи около час, т.е. един флакон е за петима души и времето не стига. Може би ще трябва да се работи с някоя от другите ваксини, обясни лекарят.

Тя посочи, че ваксината на Moderna, макар и РНК ваксина, издържа повече и там не вижда проблем.

Не е нужно да има реаниматор във всеки кабинет на лекарския кабинет. Всеки личен лекар има урбазон, може да реагира и при недай Боже тежка реакция, а след това да дойде екип за допълнителна помощ. Не може да имунизираме вкъщи, категорична беше Николова. Според нея би било невъзможно с екипи на „Спешна помощ” да се поставят ваксини при много трудно подвижни хора.

Тя е категорична, че в Сандански не е имало добра организация и затова се стигна до скандал с ваксинирани общински съветници. Според Николова, засега пациенти с автоимунни заболявания и проблеми с кръвосъсирване трябва да изчакат. Всички други могат да се ваксинират. По думите ѝ, има много голям интерес към ваксинацията.

/novini.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password