Опасно покачване на нивата на реките Струма и Места

Други

Опасно покачване нивата на реките Струма и Места регистрират контролните институции в област Благоевград. Валежите от дъжд и активното снеготопене в планините продължават.

Снощи частично бедствено положение бе обявено в община Струмяни, припомни БНР.

Над 2,5 метра е достигнало нивото на река Струма в точката на измерване край благоевградското село Бело поле. Опасност от разливи и наводнения има и по течението на река Места, рязко са повишени нивата и на всички притоци, заяви областният управител Бисер Михайлов. Контролирано се изпуска водата от някои язовири:

„Нивата на основните реки – Струма и Места, на територията на област Благоевград са във високите нива. За момента няма пряка заплаха за живота и здравето на хората, както и за инфраструктурата, на този етап“, каза той. И продължи:

„Но за съжаление валежите продължават. Тече изпускане на язовир „Студена“ в момента и затова много зорко наблюдаваме нивата, особено на река Струма“.

Частично бедствено положение беше обявено в община Струмяни, където е задействан план за действия при бедствие.

Причината е компрометирана дига в района на село Илинденци, където днес ще бъдат извършени укрепителни дейности. Няма пряка заплаха за населението.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password