Д-р Александър Симидчиев: Очакваме нов пик на COVID-19

Други

Аз се ваксинирах и нямам никакви странични реакции. Това заяви пред БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Здравният експерт показа картона си за имунизация, на който се посочва коя ваксина е сложена и кога трябва да се постави втората доза.

Д-р Симидчиев разкри и сертификата си за ваксинация, издаден вчера. Припомняме, че във вчерашния ден министърът на здравеопазването представи електронния сертификат за ваксинация срещу COVID-19.

“Всички деца имат имунизационен паспорт и картони, така е и при нас”, каза още пулмологът.

“Възможно е да се заразим между двете дози на ваксината, особено, ако има по-голям вирусен товар – както е при лекарите”, разкри д-р Симидчиев.

“Десетократно се снижава риска от тежко боледуване между двете дози”, съобщи пулмологът.

“В Норвегия има данни за 30 починали след ваксинация – това са възрастни хора. На дневна база умират по 46 души от тази група. Няма увеличаване на честотата на починали”, коментира д-р Симидчиев.

“При масовата ваксинация има огромни логистични разпределения и много етапи. Масовата имунизация ще ни доведе до справяне с вируса и много малко заразени. За мен е важна скоростта на поставянето на ваксините. Която и ваксина да излезе, тя е ефикасна и безопасна”, каза още той.

“Очакваме пик на COVID-19 в края на този месец, началото на следващия”, разкри пулмологът.

“Новата мутация на вируса, появила се във Великобритания, е по инфекциозна, но не и по смъртността”, категоричен бе той.

“Коронавирусът е различен по проява, защото взаимодейства с имунната ни система”, завърши д-р Александър Симидчиев.

/novini.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password