Електронният сертификат за ваксина вече е факт

Политика

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов участва в представянето на сертификата за ваксинация срещу COVID-19, както и функционалността на електронното здравно досие. Сертификатът се връчва при поставяне на втората доза от препарата.

Системата стартира тази сутрин и работи в реално време.

Достъпът до нея става с електронен подпис, за да може да се защити сигурността. В сертификата се вижда кой е поставил ваксината и на коя дата се е случило това. Имената на човека са изписани на кирилица и на латиница. Той показва още кода, партидния номер на ваксината, нейното търговско наименование и в коя държава е поставена. Сертификатът може да бъде проверен от мобилен телефон чрез QR код. Той разполага с уникален номер не само за България, а и за целия ЕС.

Всеки български гражданин, който има електронен подпис, може да влезе и да разгледа досието си. Пациентското досие и изцяло ориентирано към пациента, интегрирано с националната здравно-информационна система. Всичко в системата постъпва автоматично.

“Електронният сертификат е факт”, отбеляза здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Bсеки ваксиниран, който има електронен подпис, може да получи електронния си сертификат и да имат достъп до пациентското си досие, отбеляза той.

Тези граждани, които нямат електронен подпис, от 1 февруари ще могат да поискат сертификат чрез личния си лекар. Личните лекари имат достъп до пациентските досиета и могат да го разпечатат.

На сертификата няма печат и подпис. Той се генерира от системата автоматично. За да не се допускат злоупотреби министърът беше категоричен, че са направени няколко системи за сигурност.

„Ако някой се опита да направи злоупотреба, тя е невъзможна”, добави проф. Ангелов.

В досието е посочен и личният лекар на пациента, решения на ТЕЛК, издадени направления за прегледи, ваксини, прегледи при дентален лекар, резултати от изследвания, кръводарявания и др.

Резултатите от изследванията ще са достъпни за лекарите през техните информационни системи и няма да е необходимо пациентът да ги представя на хартия. В електронното досие няма да се нанасят данни със стара дата, от предишни прегледи, изследвания и др.
Към края на март електронната система ще бъде надградена и ще стане възможно издаването на направления за всички процедури от доболничната помощ, съобщи здравният министър.

“В електронното досие ще включим и протоколите за скъпоструващо лечение. Това е приоритет, работим по него, това е резултатът”, отбеляза проф. Ангелов.

/pariteni.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password