Нямаш право да казваш „Съсипàха я тая държава“, ако…

Авторски статии

Едно нещо започна още през лятото и особено много се подчерта през ноември и ето сега отново. Едно нещо, което… много странно – се случва на другия край на света, а ни показа нашето лице, в пълен блясък, като в огледало.

Финалът на управлението на онзи, чието име не желая да казвам, лидерът на белите супремасисти в САЩ, който – като повечето си марионетки – се плескаше с боя, за да (о, сладка ирония!) изглежда все по-малко бял, онзи, който си отиде…

… та, финалът на неговото управление настъпи.

И точно на финала, когато умиращата лисица хапеше най-силно, бяха впрегнати всички фабрики за фалшиви кафяви новини по света. И това още повече натисна мръсната вода, в която изплуваха „мислите“ и „идеите“ на феновете на онзи. Знаехме, че ги има и че са сред нас. Но не знаехме, че са толкова много. Те не само са негови фенове, те са също (най-важното!) фенове на диктатурата, мразещи свободата, подиграващи се на демокрацията, наричайки я с умалителни, обидни имена.

Никой друг лидер в света, в съвременната история, не е могъл така добре да свали маските

и да прокара линията на разделение между омразата и нормалния човек. Както и в България бяха изкарани на преден план и сами си изплуваха от скривалищата и дупките онези, които симпатизират на неговата програма. А именно белият-ККК-дневен-ред.

И ето сега – една инагурация на другия край на света ни помогна да свалим маските ТУК. Буквално на другия край на света. А всичко започна да се усилва през лятото – с Black Lives Matter протестите, когато много „снежинки“ тук се почувстваха засегнати и обидени от това, че чернокожите хора на другия край на света са си потърсили правата. Отново.

И докато се леят бисерите от злоба, мисля, че си е време да обърнем по-сериозно внимание на няколко когнитивни дисонанса.

1. тълпата, която държи на робството в учебниците повече отколкото на робството в настоящето, тълпата, която още не може да преживее „онея петстин години!“ и продължава да обижда на „турчин“, „турци“ и „турско“, не може да има правото да държи сметка на чернокожите в Америка и да им казва: „робството свърши отдавна, забравете и продължете!“, нито има правото да говори за „обратен расизъм“ и „реваншизъм“.

2. всеки път, когато някой каже/напише нещо, което не се харесва на тълпата с робството от точка едно (↑↑↑), да се нахвърлят срещу него със заплахи за убийство, псувни и клетви, а СЪЩЕВРЕМЕННО – когато им свалят „мнението“, да се жалват от „цензура“ и да цитират книги, като „1984“ на Оруел, която не са чели. Има свобода на изразяването, но тя никога не е включвала свобода на заплахите, клеветите и обидите. Именно затова и в Конституцията на Република България (още една много цитирана, но НЕ-четена книга) пише:

Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово – писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
(2) Това право НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА НАКЪРНЯВАНЕ НА ПРАВАТА И ДОБРОТО ИМЕ НА ДРУГИГО и ЗА ПРИЗОВАВАНЕ към насилствена промяна на конституционно установения ред, КЪМ ИЗВЪРШВАНЕ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, КЪМ РАЗПАЛВАНЕ НА ВРАЖДА ИЛИ КЪМ НАСИЛИЕ НАД ЛИЧНОСТТА.

Следващият път, когато решите, че Конституцията защитава правото ви да сеете фашистка пропаганда или да обиждате, защото било „свобода на словото“… пà вземете я тая Конституция и я прочетете!

3. тълпата плюе по малцинствата, защото имали „привилегии“, а никой не изглежда като да иска да е на тяхно място. Привилегиите били в това, че не си плащат сметките. Да, някои не си ги плащат. Но и много бели българи не си ги плащат, повечето са в Парламента, в партийните централи, по кабинети, офиси, в лимузини и секретарки (точно така – не е правописна грешка), те получават по-малко псувни за неплатените си сметки. Те имат последователи и имитатори. Никой не иска да е на мястото на „привилегированото“ малцинство, защото заедно с „привилегиите“ върви комплект и: липса на образование, омразата на мнозинството, страх, че ще те пребият просто заради цвета ти, подигравки, вечна бедност, колкото и да се опитваш да си намериш работа, да ти казват (или подсказват), че такива като тебе не наемат, да имаш две функции в живота: плашило (което да веят пред белите избиратели по избори); и клоун (цигански оркестри и циганска музика), каквото и да постигнеш (Александър Чирков), цял живот да бъдеш в устите и очите на хората просто като „циганина“.

Когнитивен дисонанс е и да казваш, че не искаш да работиш „с такива“ или – ако си работодател – да не искаш да ги наемеш; а вечерта в кръчмата, когато видиш някой „от тях“ да проси, да го гониш и да казваш, че „тия са мързеливи и само гледат да просят или да крадат“.

4. да си възрастен човек, а въпреки това да смяташ, че „твоите“ (било то партия, отбор, религия, нация, раса, град, село) са винаги, винаги, винаги прави и никога грешни. Отказът да видиш грешката, защото егото ти не може да го понесе, защото не можеш да си признаеш, че грешиш, защото си едно голямо двугодишно лигаво бебе. Този отказ те спира от това да се развиеш, като си поправиш грешката. Никога няма да мръднеш от нивото си, а само ще затъваш. И каквито и проблеми да последват от това – да ги приписваш на чужденците, илюминатите, световен заговор, на ВСЕКИ друг, освен на самия теб. На самия теб, който отказваш да се поправиш, защото смяташ, че никога не грешиш.

5. да си толкова скрит расист, че да го криеш и от самия себе си. „Аз, по принцип, не съм расист, НО…“

Когато се случиха Black Lives Matter протестите през 2020 г., изведнъж да се почувстваш „обиден“ от тях и да заявиш, че не можеш да ги разбереш какво искат, защо се опитват да те накарат теб да се чувстваш виновен, че си бял. Еха! Не знам откъде да започна дори да го коментирам това. All Lives Matter беше измислено от хора, които стрелят на месо, ако случайно попаднеш насред имота им, затварят деца в клетки и възхваляват смъртното наказание. Не им се връзвай, те не казват, че наистина All Lives Matter (всички животи са важни), пет пари не дават за животите на когото и да било; те просто измислиха саркастично слоганче, с което да се подиграят на Black Lives Matter. И да те накарат да повярваш, че онези, които казват Black Lives Matter, всъщност те изключват теб.

Не те изключват. Това не е истина.

Но е факт, че никой не потиска и не преследва белите, няма институционален расизъм срещу белите, няма мнозинство, което ги държи далеч от образование и служба, че дори и от правосъдие. Фокусът е там, където има проблем (Black Lives Matter), няма смисъл от общи слогани, като All Lives Matter. Безсмислено е – все едно да направиш слоган: „Водата е мокра“ или „Слънцето изгрява сутрин“. Да, всички знаем, че е така. На благотворителните концерти срещу рака, никой не крещи: „Всички болести са важни!“, ако си счупиш крака, не си гипсираш всички крайници. Който разбрал, разбрал…

6. да си едва изкласил тройкаджия, с единственото умение да се оригваш и пърдиш едновременно, но веднага—на секундата, да обявяваш някого за „неграмотен“, „неможещ“, „некадърен“, „скапан“ и да му/ѝ пожелаваш смърт, бой и какво ли още не, САМО защото е жена, гей, чернокож или от друго малцинство.

7. да пожелаваш смърт и да възхваляваш насилието, а да се наричаш Християнин. Da pi6e6 na razvalena maimutza, но да скачаш с пяна на уста да „браниш“ азбуката от македонците. Да си хвърляш фасовете, хартийките, кофичките, целофанчетата, кенчетата, чашките, салфетки на улицата, да правиш мръсно на колегите, на съседите и да казваш, че си патриот. Не си. „Съсипàха я тая държава“ са думи, които не трябва да излизат от устата ти, ако: си мечтаеш да крадеш „като ония в Парламента“; псувал си съгражданите си, защото са различни от теб; пожелавал си смъртта на друг българин, защото с нещо те е подразнил, защото е с различен цвят на кожата, религия или политически възгледи, защото „не те кефи“; ако псуваш „привилегированото“ малцинство, а ти не спираш да търсиш връзки за в НАП, за в КАТ, за в общината, да наемаш хора, които да те съветват как да криеш данъци… Тази точка седем може да продължи в този дух още много… и да си стане отделен, самостоятелен текст.

***

Като свършите с псувните, можете да обърнете внимание на тези няколко интересни четива, които следват по-долу. Едното се каза Конституция.

Приятно четене!

КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ (в сила от 13.07.1991 г.)

/novini.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password