За какво ще изхарчи пари София тази година?

Политика

По-големият бюджет, който Столична община залага за 2021 г., е донякъде изненадващ, но всъщност е резултат от добрата данъчна политика, от повечето привлечени пари от държавата, както и от защитените европейски проекти. Това заяви в интервю за БТА председателят на Столичния общински съвет /СОС/ Елен Герджиков.

По думите му се очаква ръст на приходите по отношение на сделките с недвижими имоти, тъй като се видя, че този сектор не е засегнат от кризата.

Очакваме повече приходи и от такса смет за новите апартаменти и офиси, които се строят, посочи Герджиков.

Той е категоричен, че няма да се увеличават размерите на местните данъци и такси за столичани през 2021-а г.

В момент на криза това би било крайно неуместно, заяви председателят на СОС.

Герджиков определи изминалата 2020 г. като трудна и изпълнена с предизвикателства не само за София и страната, но и за целия свят.

“За съжаление не ковид кризата, а предстоящите парламентарни избори не позволяват дебатите в СОС да се водят по същество, каквото е било винаги моето желание. Амбициите за изява – били те лични или партийни, на някои колеги от опозицията често надделяват. Иска ми се да вярвам, че след парламентарния вот фокусът на дискусиите в Общинския съвет отново ще е насочен към подобряване качеството на живот в града ни”, заяви Герджиков.

С решението на СОС за заем от Европейската инвестиционна банка даваме възможност да бъде осигурено финансиране за изграждане и рехабилитация на ключови за града пътни обекти, които трябва да бъдат завършени през следващите 5 години, каза председателят на СОС.

По думите му това са липсващи на този етап участъци от вътрешните рингове на София, нови трамвайни трасета и реконструкция на съществуващи, както и изграждане на първия етап от Зеления ринг на София – общо 10 стратегически обекта, които ще променят транспортната схема на столицата.

Относно недостига на места в детските градини Герджиков открои тригодишната програма на Столичната община за изграждане на нови 67 детски градини.

Програмата е приета от СОС и представлява сериозна стъпка към преодоляване на недостига. Със строителството на нови сгради и реконструкцията на съществуващи ще бъдат разкрити близо 6000 нови места. Основната цел е осигуряване на места за всички деца от 3 до 6 години, както и чувствително увеличаване на местата в яслените групи, каза Герджиков.

За тикет системата председателят на СОС заяви, че тя вече е готова. Всички необходими устройства са монтирани, включително и по третата линия на метрото. Две от основните функционалности на системата работят още от декември. Става въпрос за видеонаблюдението и мониторинга на пътникопотока.

Заявката на директора на ЦГМ е, че от месец май цялата система ще функционира. Освен пътуването с карта за градски транспорт, ще има възможност за закупуване на билет с дебитна или кредитна карта, телефон или смарт часовник, информира Герджиков.

По отношение на самото таксуване – за време или разстояние, както и за неговия размер, председателят на СОС каза, че общинският съвет трябва да вземе решение, но на база точни данни от мониторинга на пътникопотока, за който споменах.

Според Герджиков за София е по-подходящо да бъде въведено таксуването за време. Това ще даде възможност в рамките на 60 или 90 минути всеки да се придвижи в града, сменяйки различни превозни средства, на цената на едно пътуване.

/novini.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password