Д-р Недялкова: Тялото има нужда от време, не залитайте по крайни диети

Фитнес и здраве

Много е важно да отслабваме постепенно, плавно, с леки ограничения в храненето и да изключим доколкото е възможно високопреработените храни от диетата си. Това каза в интервю за БГНЕС ендокринологът д-р Ангелина Недялкова.

Специалистът посочи, че хората, които имат затлъстяване и наднормено тегло, когато и да предприемат стъпки към нормализирането му, никога няма да е късно. „Хубаво е те да имат подкрепата на близките си, на обществото, на лекарите, но ще ги посъветвам да не залитат по крайни диети, които са много рестриктивни, които например обещават да се свалят 10 кг за 5 дни. Обикновено изисква време, за да можем да отслабнем здравословно. Това време е нужно, за да може тялото да няма дефицити, да може обмяната да се настрои на друга честота на работа, да може организмът постепенно да започне да губи тегло, а не рязко примерно 10 кг и след седмица да си ги върне. Много е важно да отслабваме постепенно, плавно с леки ограничения в храненето и да изключим доколкото е възможно високопреработените храни от диетата си. Тези храни при всички положения не са добри за здравето ни, защото съдържат много калории, а пък са бедни на хранителни вещества. Важно е да отбележа, че хората, които имат проблем със загубата на килограми въпреки полаганите усилия, може да имат метаболитни нарушения или заболяване. В тези случаи е добре да се консултират с ендокринолог”, заяви д-р Недялкова.

Тя допълни, че препоръките са загубата на килограми да е до половин килограм на седмица. „Това са общи препоръки за големи групи от хора. Един човек, ако тежи 140 кг, когато премине на по-рационална, оптимизирана диета, когато промени някои от хранителните си навици, той може първият месец да загуби и 20 кг от теглото си, но това по-скоро са изключения. Масовата препоръка е до 0,5 кг на седмица, като при някои хора този темп може да е още по-бавен. Идеята е ние да вървим с малки стъпки към едно здравословно отслабване. Обикновено хората искат много бързо да променят начина на живот, стереотипи, физическа активност – това не работи, защото тялото има нужда от време и от адаптация, за да отслабне”, отбеляза тя.

Според Ангелина Недялкова, особено в днешно време понякога е много трудно да не бъде премината границата по отношение на това кога да спрем да отслабваме. „При нас в кабинета много често идват момичета с поднормено тегло, които за съжаление са пропуснали тази граница и при тях много често има проблеми като нарушения в менструалния цикъл. Така че понякога ние самите губим тази граница, обикновено в такива моменти разчитаме на близките ни и е добре да им се доверим. Те имат поглед над нас и когато ни кажат, че не изглеждаме много добре, че сме отслабнали твърде много, може би тогава трябва да ни светне червена лампичка, че е добре да спрем или да задържим теглото и да не изпадаме в крайности”, каза тя.

Докторът подчерта, че признати като хранителни разстройства са анорексията и булимията. „Сега едно съвременно е орторексията. Тя още не е призната официално за психично заболяване, но все пак си е вид хранително разстройство. Тя представлява фокусирането в здравословния начин на живот, здравословните храни, които да не съдържат вредни съставки, да са био, веган, да се храним възможно най-чисто, да тренираме много повече, отколкото тялото ни може да понесе. И всъщност това нарушава нашия естествен начин на живот и когато това започва да създава социални пречки, когато започне да ни пречи да си общуваме с другите хора, защото хората, които страдат от орторексия се вманиачават – те започват и да наставляват останалите, фокусират се изцяло върху здравословното хранене и начина на живот. Тогава, когато това пречи на ежедневието им, това е вече на практика едно хранително разстройство”, коментира тя.

Колкото до това дали трябва да броим калориите, тук д-р Недялкова казва, че ако човек иска да отслабне, има диети, които предлагат вариант на хората, в който те не броят калории. „Но те по един или друг начин, като изключват определени групи храни са си калорийно рестриктивни. Такъв тип популярни диети са тази на Дюкян, нискомазнинната високовъглехидратна диета, високомазнинната нисковъглехидратна. Обикновено при тях хората започват да губят тегло в началото, защото ограничават калориите, проучванията показват, че после резултатът върху теглото е почти сходен от всичките диети. Тоест, ако ние искаме да отслабваме на следващ етап трябва да обърнем внимание и на това какво количеството калории консумираме”, посочи тя.

Д-р Недялкова добави, че физическата активност е един от основните компоненти на загубата на тегло, но основното нещо, което ние трябва да следим е храненето. „Физическата активност има много благоприятно влияние върху здравето на мускулите, на костите, върху тонуса, повишава скоростта на метаболизма. Тя със сигурност допринася за едно добро здраве, но ако не сме професионални атлети съветвам хората да не прекаляват с нея. Тук има и другия момент, че те могат да си докарат извънреден стрес за тялото, който пък не е благоприятен. Така че всичко трябва да е умерено, в рамките на добрите практики и препоръки”, заяви тя.

В ситуация на пандемия, когато работим и в условията на хоум офис, заседяваме се повече вкъщи, доктор Недялкова препоръчва домашно приготвена храна, да консумираме колкото е възможно повече сезонни плодове и зеленчуци. „Добре е да са местни. Зимата също има зеленчуци, които могат да консумират – картофи, тиква, всички такива кореноплодни зеленчуци са добри, на пазара има цвекло, моркови. Хубаво е два пъти в седмицата да се консумира риба. Просто хората да изчистят максимално храненето си наистина от вредните храни, с които обикновено се прекалява, когато човек е вкъщи – чипс, други такива опаковани вафлички – колкото е възможно такъв тип неща да ги ограничат. Разбира се, ако човек хапне един чипс веднъж месечно нищо фатално няма да се случи с метаболизма му или със здравето му. Проблем е, когато това е основна част от нашата диета”, заяви д-р Недялкова.

/БГНЕС/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password