Ето с колко са се вдигнали заплатите в България от 2017 г. до 2020 г.

Политика

За периода януари 2017 година до септември 2020 година средната работната заплата в България, в частния сектор се повишава от 981 лева до 1 373 лева, или значителен ръст от 39.96%.

За същия период от време средната брутна заплата в обществения сектор нараства с 44.16% от 1 019 лева до 1 469 лева.

Това на първо четене може да изглежда, като забележителен успех и може би в голяма степен наистина е, но нека погледнем факторите довели до този ръст, пише в анализ икономистът Никола Филипов.

Данните ясно показват, че за последните четири години цената на труда в обществения сектор е по-висока от тази в частния сектор. Това е проблем, защото един предприемач винаги ще може да оцени по-ефективно цената, която е склонен да заплати за услугите на някой работник.

Тоест, основен фактор за формирането на работната заплата е производителността на труда. Колкото по-висока е тя, толкова по-високо заплащане би бил склонен да заплати предприемачът за услугите на човека.

Това е един естествен процес, който по органичен начин увеличава доходите на домакинствата, генерира икономически растеж и промотира икономическа ефективност.

/novini.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password