Политолог с прогноза за изборите, разкри стратегията на Слави Трифонов

Политика

В предаването “Офанзива” по Нова Нюз политологът Стойчо Стойчев коментира последното социологическо проучване, според което, ако изборите са днес, ГЕРБ ще ги спечели с 3% преднина пред БСП, а в парламента ще влязат още политическите сили “Има такъв народ”, ДПС и “Демократична България”.

При тази констелация на събитията 3% преднина на ГЕРБ пред БСП е добре, защото дава самочувствие на ГЕРБ, а в същото време мотивира и опозицията, заяви той.

Протестите не предложиха нищо, защото зад тях не застана обединител на антиправителствения уклон, който те приеха. Бяха събрани неконсистентни неща и нямаше как да стане амалгама между тях, посочи политическият анализатор.

Ако пет партии влязат в парламента, единствената работеща комбинация е БСП плюс “Демократична България”, с някаква подкрепа от “Има такъв народ”. Възможно е и да бъде съставено правителство на малцинството. ГЕРБ може да състави правителство само с “Демократична България”, но ми се струва малко вероятно към този момент, отбеляза Стойчо Стойчев.

Да влезе в коалиция с ГЕРБ или БСП би било много сериозен негативен удар за партията на Слави Трифонов. Те искат да влязат в парламента като опозиция на всички и да трупат дивиденти на базата на неучастието си. В този момент стратегията на “Има такъв народ” е да не участва във властта, смята политологът.

По думите му, ако в парламента влязат и Обединените патриоти, може да бъде съставено правителство в коалиция между тях и ГЕРБ, с негласната подкрепа на “Има такъв народ”.

/novini.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password