Камерите в блока трябва да отговарят на изисквания

Други

Подобно на чиповете на входните врати и асансьорите, видеонаблюдението на входа и извънвходната врата поставя ред въпроси. Камерите често навлизат в личното ни пространство непредсказуемо.
“Трябва да започнем със законодателната уредба, която е свързана със Закона за частната охранителна дейност – и лицензирани охранителни фирми могат да извършват видеонаблюдение. Във входовете ние сме етажна собственост, нямаме такива възможности, нямаме кой знае каква законодателна уредба и като междинен вариант Комисията за защита на личните данни приема, че решението на общото събрание дава възможност да се монтират видеокамери и да се монтира видеонаблюдение”, каза пред БНР Павел Миланов, председател на Асоциацията етажна собственост.

Той подчерта, че е необходимо да се изяснят доста въпроси – къде ще се помещава записващото устройство, дали има отделно помещение и каса, табло, кой има достъп до тази информация.

Според наша кореспонденция с институциите управителите на етажна собственост имат право да са администратори на лични данни. В тази връзка ние като управители можем да имаме достъп до записващото устройство, да преглеждаме записите и да ги подаваме до органите на реда”.
Павел Миланов коментира, че без решение на Общото събрание никой не може да монтира нищо:

“Камерите дори и на етажната собственост трябва да отговарят на определени изисквания. Те не трябва да снимат извън сградата, т.е., трябва да се ограничат само до общите части и съответно не трябва да снимат входовете на апартаменти”.

Според него големият пропуск на Закона за управление на етажната собственост е, че макар и да задължава в определен срок да се създадат управителни органи, те може и да не се създадат, тогава етажната собственост става безотговорна:

“Тя винаги се самоуправлява, въпросът е, че не може да се извърши проверка нито от Районната администрация, нито от Комисията за защита на личните данни”.

/pariteni.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password