Масовата имунизация набира скорост – вижте къде и кога слагат ваксините

Други

Опашки от желаещи да се ваксинират срещу COVID-19 се извиха през последните дни пред центровете за ваксинация. За целта здравните власти в страната осигуриха “зелени коридори”, които да поемат наплива от хора.

4300 лични лекари се включват в процеса на ваксинация. Целта е да се увеличи темпа за ваксиниране във всички фази. Организацията за влючването на ДКЦ-тата вече е изготвена. Държавата ще плаща по 10 лева за поставянето на всяка доза от ваксината.

Продължават да се водят преговори и с центровете за спешна помощ, които също да се включат в масовата ваксинация.

От днес, 22 февруари, е създадена организация за извършване на имунизации на всички желаещи граждани и в пет общински Диагностично-консултативни центрове в София. По разпореждане на кмета на столицата Йорданка Фандъкова общинските ДКЦ-та се включват в масовата ваксинация. Това са 11 ДКЦ, 12 ДКЦ, 13 ДЦК, 24 ДЦК и 25 ДКЦ, където са разкрити кабинети за ваксинация.

Желаещите трябва да носят лична карта. На място ще им бъде извършен преглед преди поставяне на имунизацията. При възможност хората могат да носят документи от епикризи за придружаващи заболявания.

В 8 часа започна работа ваксинационният пункт в болница „Св. Анна” в София. Минути преди да отвори, пред пункта вече се бяха събрали хора, които чакаха на опашка да бъдат имунизирани. Ваксинация ще има всеки ден от седмицата между 8 и 17 часа.

Информация за адресите и телефоните на общинските ДКЦ-та могат да бъдат намерени на сайта на Столичната община ТУК.

От днес във Военномедицинска академия е разкрита и втора зала, в която се осъществява имунизацията срещу COVID-19 съгласно Националния ваксинационен план и обявените „зелени коридори” за всички граждани, които желаят да се ваксинират с препарата на AstraZeneca.

В „Пирогов” „зелените коридори” продължават и през седмицата след 13 часа. Дотогава ще бъдат имунизирани включените в трета и четвърта фаза на ваксинационния план. Петте пункта на „Пирогов” ще работят до 17:30 часа. За хронично болните е необходима епикриза. Лична карта и бланка за информирано съгласие са необходими за всички, като бланката се попълва на място.

Заработи и първият денонощен кабинет за имунизации в столичната болница „Св. Иван Рилски”. ДКЦ „Софиямед“ също се включи в инициативата за осигуряването на „зелени коридори“ за ваксинация срещу COVID-19, целяща увеличаване на темпа за ваксиниране във всички фази, съобщиха от здравното заведение.

От неделя в кабинета за ваксинация срещу COVID-19 на ДКЦ „Софиямед“ всеки, който иска да бъде ваксиниран, ще може да го направи от 9:30ч. до 14:30ч. без предварително записване. Ваксинациите ще се осъщесвяват в кабинет №13, ет.1 на ДКЦ „Софиямед“ – БЛОК 1, бул. “Г.М.Димитров“ 16 с доставената от РЗИ партида ваксини на Astra Zeneca/Oxford.

В МБАЛ „Медлайн“ също е осигурен „зелен коридор“ за имунизации в 4-та фаза, съгласно националния план. Той ще продължи да обслужва пациенти и ще бъде отворен през следващите дни, като от здравното заведение увериха, че са осигурени достатъчни количества ваксини и ще бъдат имунизирани всички, които проявят интерес.

От днес 25 мобилни екипа са на разположение на кметовете на отдалечени населени места из цялата страна, за да могат да бъдат ваксинирани българските граждани. „Създава се организация, така че мобилни екипи да тръгнат към отдалечените населени места”.

Това докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на работното съвещание, което премиерът Бойко Борисов свика с представители на Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и министри, съобщават от правителствения пресцентър.
Министър Ангелов посочи още, че съвместно с МВР се създава организация и за логистична подкрепа, така че ваксините лесно и бързо да достигнат до отдалечените населени места и гражданите там да могат да се ваксинират.

Определени са зелените коридори за ваксинация срещу COVID-19 в четири имунизационни центъра във Великотърновска област, съобщиха от Областната администрация.

Имунизационните кабинети са в Регионалната здравна инспекция, в МОБАЛ “Д-р Ст. Черкезов”, в Кардиологичния медицински център във Велико Търново и в Общинската болница “Д-р Димитър Павлович” в Свищов. Информация може да намерите ТУК.

В Пазарджик работят 14 специализирани кабинета. Препоръчително е желаещите да се обадят предварително по телефона, обявен на страницата на РЗИ, за да не се допуска струпване на хора пред пунктовете и да се спести чакането.

Във Видинска област от днес са разкрити пет имунизационни пункта, които осигуряват “зелен коридор” за имунизация срещу СОVID- 19. Цетровете са в Регионална здравна инспекция, в МБАЛ “Света Петка “, в “Медицински център “БИОМЕД-99” , в Медико-диагностичен център “Омега” и в МБАЛ “Проф. д-р Г. Златарски” -Белоградчик, в предварително обявени за целта часове от понеделник до неделя включително. При необходимост временните имунизационни пунктове ще работят и извън предварително посочените часове, уточняват от РЗИ-Видин.

В Монтанско имунизациите се правят на три места – в кабинет в сградата на здравната инспекция в Монтана, в държавната болница “Д-р Стамен Илиев” в Монтана и в общинската болница в Берковица. Кабинетът в РЗИ ще работи от 13 до 17 часа, обявиха от здравната инспекция.

/dariknews.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password