Могат ли да те скрият от допинг проверка?

Спорт

Изплуваха скандални разкрития във връзка с разследването за допинг в плуването.

Днес се проведе среща между тримата уличени в употреба на забранени вещества плувци – Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов, техните родители и ръководството на федерацията, треньорския и медицинския щаб. Изтече, обаче, скандален запис на срещата.

На нея президентът на централата Георги Аврамчев убеждава спортистите, че ако е знаел, че има опасност да дадат положителни проби, е щял да ги скрие от допинг проверката.

“Ти мислиш ли, че ако ние сме давали – имам предвид допинг, нещо – ще ви пуснеме на проби? Че тогава можем да ви скрием! Говорим си неща едно към едно. Така ли е? Ти поне си вътре в отбора и знаеш”, заявява Аврамчев в записа от срещата.

“Това, което е записано, може да е моят глас, може и да не е. Не знам къде е записан. Не съм казвал такива неща и не мога да го скрия. Както виждате, не съм го скрил, защото се е явил на допинг проба. Не аз определям кой да се явява на допинг проба”, категоричен бе Георги Аврамчев пред БТВ.

Член 6, точка 9 от Наредбата за антидопинговата дейност гласи, че нарушение на правилата е: “Съдействие, подстрекаване, подпомагане, подбуждане, прикриване и всеки друг вид умишлено съучастие или опит за съучастие от спортист и друго лице.

“По наредба федерацията не знае кога ще се проведе тестването и кои състезатели ще бъдат тествани. Има лишаване от права, ако дадено длъжностно лице от федерацията е участвало в такова прикриване на състезател, има наказание за съответното длъжностно лице. И то отговорността е лична. Юридическото лице, министърът на спорта може да отнеме лиценза на федерацията”, коментира пред БТВ д-р Виолета Заркова – изпълнителен директор на Антидопинговия център.

Очаква се днес федерацията по плуване да даде пресконференция в 11:00 ч.

/novini.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password