ПР експерти: Не на интернет троловете в предизборната кампания

Политика

Ние, професионалистите в сферата на комуникациите, членуващи в ПР организациите Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО), Българска асоциация на ПР агенциите (БАПРА), Асоциация на специалистите по комуникации в общините (АСКО), Дружество на ПР специалистите към СБЖ, Българска академична асоциация по комуникации (БААК) и агенции и индивидуални специалисти в ПР.

Водени от намерението постоянно да работим за чиста информационна среда и за възможности за свободен избор на гражданите в Р България и съобразявайки се с етичните принципи и ценности, приети в Етичен кодекс и професионални правила на обединената комуникационна общност в България (Софийска харта за етични комуникации), декларираме следното:

Категорично обявяваме използването на платени или провокирани коментатори в социалните мрежи и онлайн медиите, известни като “интернет тролове” за неетична и вредна. Разграничаваме се от прилагането на такава практика и още веднъж заявяваме, че няма да ги използваме в политически или други кампании.

Пандемията постави обществото ни пред изпитание, отчитат се и драстични спадове към доверието в източниците на информация. Истинността на информацията в публичното пространство е един от основните стълбове, на които да се опрем при преодоляването на кризата. Затова се противопоставяме на практиката на създаване и разпространение на фалшиви новини (fake news) и приемаме, че това влияе негативно върху обществото ни и създава тревожност и несигурност у гражданите.

Всичко това е особено опасно в предизборна ситуация и може да повлияе негативно не само в посока манипулиране на резултатите, а и върху позициите на отделни хора и репутацията на кандидатите.

В тази връзка призоваваме:
– Всички политически партии ясно да декларират, че няма да използват платени или провокирани коментатори (интернет тролове) в своите кампании.

– Всички комуникационни организации, сдружения и практикуващи специалисти да подкрепят настоящата декларация.

– Всички медии да модерират отговорно коментарите под материалите и да изтриват тези, които носят фалшива информация, и/или използват език на омразата, обидни и нецензурни думи.

– Всички администратори на страници, групи или други форми на масова организация в социалните мрежи, да модерират коментарите под постовете.

– Всички професионалисти, представители на медии и администратори на страници да предприемат необходимите действия за ограничаване на активността на троловете.

Вярваме, че тези действия ще допринесат за създаването на по-добра информационна среда и недопускане нарушаването на демократичността в свободния и мотивиран избор.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password